Tatar rybny to danie bardzo popularne we wszelkich restauracjach sushi i z kuchnią azjatycką. Znajdziemy go zarówno w wersji wytrawnej – wtedy zazwyczaj podawany jest na ostro – jak i w słodkiej, tak jak tutaj z soczystym mango i spajającym kompozycję awokado. Dodatkowo sok z cytryny doskonale ze wszystkim kontrastuje swoją kwaskowatością i podkreśla smak ryby.
Jeżeli masz ochotę, łososia w tym przepisie możesz podmienić na tuńczyka. Świetnie tu sprawdzą się też wszelkie azjatyckie dodatki – sezam biały lub czarny, algi wakame, liście nori, sos sojowy lub ostrzejszy sos sriracha, a także majonez. Obok tatara możesz dodatkowo podać ogórka, a jeżeli zdecydujesz się zjeść go jako danie obiadowe – skomponuj całość z ryżem.
Wartości odżywcze: kalorie – 348 kcal; białko – 16,65 g; tłuszcze – 12,46 g; węglowodany – 46,54 g
Przepis dla 1 osoby
Dieta: tradycyjna
Czas przygotowania: 20-30 minut
Tatar z łososia i awokado – składniki:
- 1/3 sztuki awokado
- 30 g mango
- Szczypta soli
- 1 łyżka soku z cytryny
- 50 g wędzonego łososia
- Kilka liści kolendry
- 2 kromki chleba pełnoziarnistego
Tatar z łososia i awokado – sposób przygotowania:
Wszystkie składniki posiekać w drobną kostkę. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podajemy z pieczywem.