Mleczko kokosowe to produkt, którego popularność w ostatnim czasie zdecydowanie rośnie - dodajemy je głównie do sosów, potrawek i zup, gdzie doskonale podkreśla smak innych składników, stanowi bazę dla wszystkich przypraw i jest nośnikiem aromatu. Ten kremowy roztwór dostarcza wielu zdrowych tłuszczów, a ponadto minerałów - wapnia, potasu i fosforu. Mleczko kokosowe skutecznie chroni przed chorobami sercowymi, a co więcej, działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, co szczególnie doceniamy w sezonie na grypy i infekcje. Ponadto mleczko kokosowe ma pozytywny wpływ na cerę, odżywiając ją od środka!
Wartości odżywcze: kalorie – 402 kcal; białko – 22,03 g; tłuszcze – 12,71 g; węglowodany – 52,36 g
Przepis dla 1 osoby
Dieta: tradycyjna
Czas przygotowania: 20-30 minut
Chili z dorszem i mango - składniki:
- 2 łyżeczki sezamu
- 80 g świeżego dorsza
- 50 g mrożonego groszku
- Kawałek korzenia imbiru
- 80 g mango
- 50 ml mleczka kokosowego
- 1/2 łyżeczki papryki chili w proszku
- 30 g ryżu basmati
- Kilka liści kolendry
- 1/2 łyżki żółtej pasty curry
Chili z dorszem i mango - sposób przygotowania:
Na suchej patelni podduszamy starty imbir, pastę curry, paprykę chili. Zalewamy około 100 ml wody i mleczkiem kokosowym. Dodajemy pokrojonego w kostkę dorsza i groszek. Dusimy pod przykryciem około 10 minut. W tym czasie ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
Podajemy z posiekaną kolendrą i posypujemy sezamem.