Musztarda to przyprawa powszechnie znana na całym świecie - podobno jest silnym afrodyzjakiem, nas jednak interesują właściwości lecznicze. Zawdzięcza je ziarnom gorczycy, z których jest wytwarzana, i ma pozytywny wpływ na układ pokarmowy, ponieważ wspomaga trawienie. Ponadto nasiona gorczycy pęcznieją w jelitach, tym samym wywołując delikatny efekt przeczyszczający - musztarda pomaga więc przy zaparciach.

Wartości odżywcze: kalorie – 359 kcal; białko – 18,96 g; tłuszcze – 12,97 g; węglowodany – 45,69 g

Przepis dla 1 osoby

Dieta: tradycyjna

Czas przygotowania: 10-15 minut

Grzanki z pastą z tuńczyka - składniki:

  • ¼ cebuli
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Szczypta pieprzu
  • 60 g tuńczyka w sosie własnym 
  • ½ cebuli dymki
  • 2 kromki chleba pełnoziarnistego
  • 2 ogórki kiszone

Grzanki z pastą z tuńczyka - sposób przygotowania:

Tuńczyka, musztardę, cebulę oraz dymkę blendujemy na pastę. Chleb podpiekamy na rozgrzanej oliwie.

Przekładamy na talerz, smarujemy pastą. Podajemy z kiszonymi ogórkami.