Musztarda to przyprawa powszechnie znana na całym świecie - podobno jest silnym afrodyzjakiem, nas jednak interesują właściwości lecznicze. Zawdzięcza je ziarnom gorczycy, z których jest wytwarzana, i ma pozytywny wpływ na układ pokarmowy, ponieważ wspomaga trawienie. Ponadto nasiona gorczycy pęcznieją w jelitach, tym samym wywołując delikatny efekt przeczyszczający - musztarda pomaga więc przy zaparciach.
Wartości odżywcze: kalorie – 359 kcal; białko – 18,96 g; tłuszcze – 12,97 g; węglowodany – 45,69 g
Przepis dla 1 osoby
Dieta: tradycyjna
Czas przygotowania: 10-15 minut
Grzanki z pastą z tuńczyka - składniki:
- ¼ cebuli
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Szczypta pieprzu
- 60 g tuńczyka w sosie własnym
- ½ cebuli dymki
- 2 kromki chleba pełnoziarnistego
- 2 ogórki kiszone
Grzanki z pastą z tuńczyka - sposób przygotowania:
Tuńczyka, musztardę, cebulę oraz dymkę blendujemy na pastę. Chleb podpiekamy na rozgrzanej oliwie.
Przekładamy na talerz, smarujemy pastą. Podajemy z kiszonymi ogórkami.