Czarnuszka, nazywana również „czarnym kminkiem", to małe, czarne nasionka wykorzystywane zarówno jako przyprawa kuchenna, jak i jako surowiec do produkcji olejów. Czarnuszka ma imponujące działanie prozdrowotne.
Nasiona czarnuszki bogate są w składniki mające pozytywny wpływ na organizm człowieka, przykładowo w alkaloidy, flawonoidy czy steroidy, takie jak fitosterol. Ponadto czarnuszka dostarcza wielu cennych witamin i soli mineralnych - w tym witaminy E, wapnia, cynku, miedzi, potasu oraz żelaza. Olej z czarnuszki bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (około 1% omega-3, 58% omega-6 i 25% omega-9).
Wartości odżywcze: kalorie – 375 kcal; białko – 19,88 g; tłuszcze – 17,77 g; węglowodany – 42,18 g
Przepis dla 1 osoby
Dieta: wegetariańska
Czas przygotowania: 20-30 minut
Bowl z halloumi i komosą - składniki:
- ¼ cebuli
- ½ papryki czerwonej
- 4 rzodkiewki
- ½ cebuli dymki
- 1 łyżeczka czarnuszki
- 40 g komosy ryżowej
- 50 g sera halloumi
Bowl z halloumi i komosą - sposób przygotowania:
Komosę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Ser kroimy w plastry i podsmażamy na suchej patelni, aż się zezłoci. Warzywa kroimy według upodobań.
Przekładamy do miseczki, dodajemy ugotowaną komosę i ser. Posypujemy posiekaną dymką i czarnuszką.