Czarnuszka, nazywana również „czarnym kminkiem", to małe, czarne nasionka wykorzystywane zarówno jako przyprawa kuchenna, jak i jako surowiec do produkcji olejów. Czarnuszka ma imponujące działanie prozdrowotne. 

Nasiona czarnuszki bogate są w składniki mające pozytywny wpływ na organizm człowieka, przykładowo w alkaloidy, flawonoidy czy steroidy, takie jak fitosterol. Ponadto czarnuszka dostarcza wielu cennych witamin i soli mineralnych - w tym witaminy E, wapnia, cynku, miedzi, potasu oraz żelaza. Olej z czarnuszki bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (około 1% omega-3, 58% omega-6 i 25% omega-9).

Wartości odżywcze: kalorie – 375 kcal; białko – 19,88 g; tłuszcze – 17,77 g; węglowodany – 42,18 g

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegetariańska

Czas przygotowania: 20-30 minut

Bowl z halloumi i komosą - składniki:

  • ¼ cebuli
  • ½ papryki czerwonej
  • 4 rzodkiewki
  • ½ cebuli dymki
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • 40 g komosy ryżowej
  • 50 g sera halloumi 

Bowl z halloumi i komosą - sposób przygotowania:

Komosę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Ser kroimy w plastry i podsmażamy na suchej patelni, aż się zezłoci. Warzywa kroimy według upodobań.

Przekładamy do miseczki, dodajemy ugotowaną komosę i ser. Posypujemy posiekaną dymką i czarnuszką.