W Neapolu i okolicach sugo alla puttanesca robi się bez filecików anchois, natomiast już w rejonie Rzymu – rybki są podstawowym składnikiem sosu. Baza sosu jest taka sama – pomidory, cebula, oliwki, czosnek i kapary, dodatki jednak różnią się w zależności od regionu. Makaron ten przyprawia się natką pietruszki, oregano albo świeżą bazylią, a ostrość ewentualnie delikatnie podkręca papryką peperoncino lub płatkami chili, w zależności od upodobań. Sosu można używać również do kurczaka oraz fasolki szparagowej.

Wartości odżywcze: kalorie – 372 kcal; białko – 19,17 g; tłuszcze – 12,62 g; węglowodany – 48,45 g

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegetariańska

Czas przygotowania: 20-30 minut

Spaghetti alla puttanesca bez anchois – składniki:

  • ok. 27 g parmezanu
  • ½ cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka kaparów
  • 30 g makaronu spaghetti 
  • 1 łyżka oliwek czarnych
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • 200 ml pomidorów w puszce

Spaghetti alla puttanesca bez anchois – sposób przygotowania:

Makaron gotujemy al dente. Na suchej patelni podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek, cebulę, kapary i oliwki. Zalewamy je pomidorami z puszki i dusimy, aż sos zgęstnieje. Dodajemy makaron, parmezan i mieszamy. Przekładamy na talerz i dodajemy przekrojone na połówki pomidorki.