Pistacje, małe zielone orzeszki o charakterystycznym smaku, to najchętniej dodawane do deserów orzechy. Właśnie z tym większości się kojarzą - z kremem pistacjowym, lodami pistacjowymi czy ciastami z dodatkiem zielonych, słonawych chrupiących kawałków. Są one jedną z najzdrowszych możliwych przekąsek. Pistacje wzmacniają układ odpornościowy, a co za tym idzie - są niezastąpione w zapobieganiu przeziębieniom, szczególnie w trwającym zimowym okresie. Orzechy te wyróżniają się również wysoką zawartością potasu, który odpowiada za regulację równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie.
Wartości odżywcze: kalorie – 393 kcal; białko – 20,31 g; tłuszcze – 19,33 g; węglowodany – 37,08 g
Przepis dla 1 osoby
Dieta: wegetariańska
Czas przygotowania: 20-30 minut
Tagliatelle z kurkami i pistacjami - składniki:
- ok. 27 g parmezanu
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka kaparów
- 10 kurek lub kilka pieczarek
- 35 g makaronu tagliatelle
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1/2 sztuki papryczki chili
- 4 łyżeczki natki pietruszki
- 10 g pistacji
Tagliatelle z kurkami i pistacjami - sposób przygotowania:
Makaron gotujemy al dente. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną papryczkę chili, kapary i dokładnie umyte kurki. Dusimy kilka minut, aż grzyby zmiękną. Dodajemy ugotowany makaron i ser. Mieszamy i przekładamy na talerz. Posypujemy posiekaną natką i pistacjami.