Pistacje, małe zielone orzeszki o charakterystycznym smaku, to najchętniej dodawane do deserów orzechy. Właśnie z tym większości się kojarzą - z kremem pistacjowym, lodami pistacjowymi czy ciastami z dodatkiem zielonych, słonawych chrupiących kawałków. Są one jedną z najzdrowszych możliwych przekąsek. Pistacje wzmacniają układ odpornościowy, a co za tym idzie - są niezastąpione w zapobieganiu przeziębieniom, szczególnie w trwającym zimowym okresie. Orzechy te wyróżniają się również wysoką zawartością potasu, który odpowiada za regulację równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie.

Wartości odżywcze: kalorie – 393 kcal; białko – 20,31 g; tłuszcze – 19,33 g; węglowodany – 37,08 g

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegetariańska

Czas przygotowania: 20-30 minut

Tagliatelle z kurkami i pistacjami - składniki:

  • ok. 27 g parmezanu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka kaparów
  • 10 kurek lub kilka pieczarek
  • 35 g makaronu tagliatelle
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1/2 sztuki papryczki chili
  • 4 łyżeczki natki pietruszki
  • 10 g pistacji

Tagliatelle z kurkami i pistacjami - sposób przygotowania:

Makaron gotujemy al dente. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną papryczkę chili, kapary i dokładnie umyte kurki. Dusimy kilka minut, aż grzyby zmiękną. Dodajemy ugotowany makaron i ser. Mieszamy i przekładamy na talerz. Posypujemy posiekaną natką i pistacjami.