Jeżeli masz ochotę, do jajecznicy możesz dodać plasterek szynki lub bekonu, a nawet kawałki kiełbasy bądź parówki. Kanapka z jajecznicą jest bardzo uniwersalna - będzie smakowała dobrze zarówno z rukolą, roszponką, szpinakiem baby czy dowolną sałatą, jak i z wszelkimi warzywami. W tym przepisie dodane zostały akurat pomidorki i rzodkiewka, jednak doskonale sprawdzą się też ogórek, papryka, cebula czerwona bądź biała, a nawet burak. Nie wahaj się także dodać odrobiny sera do jajek na patelni - z pewnością wzbogaci ich smak, a jajecznica będzie bardziej kremowa i wyrazista. Oczywiście najpopularniejszym dodatkiem do kanapki z jajecznicą jest awokado - pokrój ten owoc w plastry bądź zrób z niego szybkie guacamole.
Wartości odżywcze: kalorie – 453 kcal; białko – 22,11 g; tłuszcze – 15,82 g; węglowodany – 59,05 g
Przepis dla 1 osoby
Dieta: wegetariańska, wegańska
Czas przygotowania: 20-30 minut
Kanapka z jajecznicą - składniki:
- 2 jaja kurze
- 1 grahamka
- 5 pomidorków koktajlowych
- Szczypta pieprzu
- Szczypta soli
- Garść rukoli
- 4 rzodkiewki
- 5 g masła
Kanapka z jajecznicą - sposób przygotowania:
Na patelni na rozgrzanym maśle przygotowujemy jajecznicę. Przyprawiamy ją do smaku solą i pieprzem. Przekładamy jajecznicę na połówki grahamki. Na tej samej patelni podduszamy pomidorki. Gdy lekko popękają, przekładamy na jajecznicę. Posypujemy rukolą i układamy plasterki rzodkiewek.