Jeżeli masz ochotę, do jajecznicy możesz dodać plasterek szynki lub bekonu, a nawet kawałki kiełbasy bądź parówki. Kanapka z jajecznicą jest bardzo uniwersalna - będzie smakowała dobrze zarówno z rukolą, roszponką, szpinakiem baby czy dowolną sałatą, jak i z wszelkimi warzywami. W tym przepisie dodane zostały akurat pomidorki i rzodkiewka, jednak doskonale sprawdzą się też ogórek, papryka, cebula czerwona bądź biała, a nawet burak. Nie wahaj się także dodać odrobiny sera do jajek na patelni - z pewnością wzbogaci ich smak, a jajecznica będzie bardziej kremowa i wyrazista. Oczywiście najpopularniejszym dodatkiem do kanapki z jajecznicą jest awokado - pokrój ten owoc w plastry bądź zrób z niego szybkie guacamole.

Wartości odżywcze: kalorie – 453 kcal; białko – 22,11 g; tłuszcze – 15,82 g; węglowodany – 59,05 g

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegetariańska, wegańska

Czas przygotowania: 20-30 minut

Kanapka z jajecznicą - składniki:

  • 2 jaja kurze
  • 1 grahamka
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • Szczypta pieprzu
  • Szczypta soli
  • Garść rukoli
  • 4 rzodkiewki
  • 5 g masła 

Kanapka z jajecznicą - sposób przygotowania:

Na patelni na rozgrzanym maśle przygotowujemy jajecznicę. Przyprawiamy ją do smaku solą i pieprzem. Przekładamy jajecznicę na połówki grahamki. Na tej samej patelni podduszamy pomidorki. Gdy lekko popękają, przekładamy na jajecznicę. Posypujemy rukolą i układamy plasterki rzodkiewek.