Butter chicken, czyli maślany kurczak, to jedno z najpopularniejszych indyjskich dań. Mięso w gęstym sosie wychodzi wyjątkowo soczyste i przepełnione smakiem intensywnych przypraw. Cała potrawa jest bardzo rozgrzewająca, pełna orientalnych aromatów, a przy tym banalnie prosta i dość szybka w przygotowaniu. Oryginalnie butter chicken nazywa się murgh makhani i powstało jako sposób na wykorzystanie resztek kurczaka tandoori.

Wartości odżywcze: kalorie – 453 kcal; białko – 23,59 g; tłuszcze – 18,28 g; węglowodany – 52,77 g

Przepis dla 1 osoby

Dieta: tradycyjna

Czas przygotowania: 30-45 minut

Butter chicken z brokułami - składniki:

  • 60 g mięsa z piersi kurczaka
  • 150 g mrożonych brokułów
  • 1 ząbek czosnku
  • Kawałek korzenia imbiru
  • 50 ml mleczka kokosowego
  • 200 ml pomidorów w puszce 
  • 30 g ryżu basmati 
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala
  • 10 g masła klarowanego
  • Kilka liści kolendry 

Butter chicken z brokułami - sposób przygotowania:

Mięso kroimy w paski, obtaczamy w przyprawie garam masala i zostawiamy. Na głębokiej patelni na maśle klarowanym podduszamy posiekany czosnek i imbir. Kiedy się zezłocą, dodajemy pomidory z puszki, mleczko kokosowe oraz kurczaka. Dusimy na niedużym ogniu pod przykryciem ok. 10-15 minut. W tym czasie brokuł gotujemy al dente, a ryż według instrukcji na opakowaniu. Całość przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i posypujemy posiekaną kolendrą.