Butter chicken, czyli maślany kurczak, to jedno z najpopularniejszych indyjskich dań. Mięso w gęstym sosie wychodzi wyjątkowo soczyste i przepełnione smakiem intensywnych przypraw. Cała potrawa jest bardzo rozgrzewająca, pełna orientalnych aromatów, a przy tym banalnie prosta i dość szybka w przygotowaniu. Oryginalnie butter chicken nazywa się murgh makhani i powstało jako sposób na wykorzystanie resztek kurczaka tandoori.
Wartości odżywcze: kalorie – 453 kcal; białko – 23,59 g; tłuszcze – 18,28 g; węglowodany – 52,77 g
Przepis dla 1 osoby
Dieta: tradycyjna
Czas przygotowania: 30-45 minut
Butter chicken z brokułami - składniki:
- 60 g mięsa z piersi kurczaka
- 150 g mrożonych brokułów
- 1 ząbek czosnku
- Kawałek korzenia imbiru
- 50 ml mleczka kokosowego
- 200 ml pomidorów w puszce
- 30 g ryżu basmati
- 1 łyżeczka przyprawy garam masala
- 10 g masła klarowanego
- Kilka liści kolendry
Butter chicken z brokułami - sposób przygotowania:
Mięso kroimy w paski, obtaczamy w przyprawie garam masala i zostawiamy. Na głębokiej patelni na maśle klarowanym podduszamy posiekany czosnek i imbir. Kiedy się zezłocą, dodajemy pomidory z puszki, mleczko kokosowe oraz kurczaka. Dusimy na niedużym ogniu pod przykryciem ok. 10-15 minut. W tym czasie brokuł gotujemy al dente, a ryż według instrukcji na opakowaniu. Całość przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i posypujemy posiekaną kolendrą.