Domowy ryż smażony z jajkiem to sposób na przeniesienie restauracyjnych, niecodziennych wschodnich smaków do swojej kuchni i doskonała okazja, aby spróbować białych ziaren w innej formie niż popularne włoskie risotto czy ugotowanych jako dodatek do dania głównego. Smażony ryż azjatycki może być przyjemną i alternatywą dla sałatek i dań obiadowych często goszczących na naszych stołach. Smaku i koloru daniu można dodać, dorzucając do ryżu kurkumę lub curry. Doskonale sprawdzi się tu także ryż brązowy. Jako dodatek możemy użyć dowolnych warzyw, tu wyjątkowo pasują kukurydza oraz marchewka.

Wartości odżywcze: kalorie – 349 kcal; białko – 15,36 g; tłuszcze – 15,9 g; węglowodany – 38,7 g

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegetariańska

Czas przygotowania: 20-30 minut

Ryż smażony z warzywami - składniki:

  • 1 jajo kurze
  • 100 g mrożonych brokułów
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g mrożonego groszku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 30 g ryżu basmati
  • 2 łyżeczki sosu sojowego

Ryż smażony z warzywami - sposób przygotowania:

Ryż gotujemy al dente. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz warzywa. Dusimy, aż zmiękną. Dodajemy ryż, znowu mieszamy. Dodajemy jajko i energicznie mieszamy, żeby pokryło warzywa oraz ryż. Przyprawiamy sosem sojowym.