Kurki, których właściwą nazwą jest pieprznik jadalny, to grzyby o intensywnej, żółto-złotej barwie i łagodnym, charakterystycznym smaku. Czasem nazywane są grzybami żydowskimi ze względu na fakt, że są koszerne. Kurki doskonale pasują do makaronów, dań mięsnych i jajek. To bardzo wartościowe i zdrowe grzyby, zawierają one wiele witamin takich jak witamina B1, ryboflawina, niacyna, witamina B6, kwas foliowy i witamina D, a także kompleks minerałów, w tym wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód oraz cynk. Ponadto kurki są źródłem błonnika pokarmowego.

Wartości odżywcze: kalorie – 390 kcal; białko – 15,43 g; tłuszcze – 16,05 g; węglowodany – 50,73 g

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegetariańska

Czas przygotowania: 20-30 minut

Gnocchi z kurkami i suszonymi pomidorami - składniki:

  • ok. 18 g parmezanu
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 kurek lub kilka pieczarek
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek 
  • Szczypta pieprzu
  • 1 cebula dymka 
  • 4 plastry pomidorów suszonych w oleju
  • 100 g gnocchi

Gnocchi z kurkami i suszonymi pomidorami - sposób przygotowania:

Gnocchi przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, suszone pomidory i dokładnie umyte grzyby. Dusimy, aż kurki zmiękną. Dodajemy gnocchi i ser. Mieszamy i przekładamy na talerz.