Kurki, których właściwą nazwą jest pieprznik jadalny, to grzyby o intensywnej, żółto-złotej barwie i łagodnym, charakterystycznym smaku. Czasem nazywane są grzybami żydowskimi ze względu na fakt, że są koszerne. Kurki doskonale pasują do makaronów, dań mięsnych i jajek. To bardzo wartościowe i zdrowe grzyby, zawierają one wiele witamin takich jak witamina B1, ryboflawina, niacyna, witamina B6, kwas foliowy i witamina D, a także kompleks minerałów, w tym wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód oraz cynk. Ponadto kurki są źródłem błonnika pokarmowego.
Wartości odżywcze: kalorie – 390 kcal; białko – 15,43 g; tłuszcze – 16,05 g; węglowodany – 50,73 g
Przepis dla 1 osoby
Dieta: wegetariańska
Czas przygotowania: 20-30 minut
Gnocchi z kurkami i suszonymi pomidorami - składniki:
- ok. 18 g parmezanu
- 1 ząbek czosnku
- 10 kurek lub kilka pieczarek
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- Szczypta pieprzu
- 1 cebula dymka
- 4 plastry pomidorów suszonych w oleju
- 100 g gnocchi
Gnocchi z kurkami i suszonymi pomidorami - sposób przygotowania:
Gnocchi przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, suszone pomidory i dokładnie umyte grzyby. Dusimy, aż kurki zmiękną. Dodajemy gnocchi i ser. Mieszamy i przekładamy na talerz.