Chuda pierś z indyka doskonale komponuje się z makaronem, który nasiąka bulionem i sosem z pomidorów w puszce w jednym naczyniu ze wszystkimi składnikami, przenikając wyjątkowym aromatem cebuli, wyraźnego czosnku, słodkawej marchewki i papryki czerwonej. Warzywa dodają objętości temu daniu, sprawiając, że jest bardziej sycące, a przy tym podwyższają ilość zawartych w nim witamin i minerałów. Przyrządzenie tej potrawy zajmie Ci tak naprawdę tyle czasu, ile poświęcisz na pokrojenie składników - później wszystko gotuje się razem. Przygotuj od razu podwójną albo potrójną porcję, aby mieć obiad na kilka dni.

Wartości odżywcze: kalorie – 394 kcal; białko – 22,52 g; tłuszcze – 12,26 g; węglowodany – 53,55 g

Przepis dla 1 osoby

Dieta: tradycyjna

Czas przygotowania: 25-35 minut

Jednogarnkowy makaron z indykiem w sosie pomidorowym - składniki:

  • 150 ml bulionu warzywnego
  • ½ cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 60 g mięsa z piersi indyka
  • 30 g makaronu penne 
  • 1 marchew
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ½ papryki czerwonej
  • 200 ml pomidorów w puszce 
  • Szczypta pieprzu
  • Szczypta soli

Jednogarnkowy makaron z indykiem w sosie pomidorowym - sposób przygotowania:

Warzywa i mięso kroimy na mniejsze kawałki. W głębokim garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojone składniki, bulion, pomidory z puszki i surowy makaron. Gotujemy pod przykryciem przez około 15 minut.