W kuchni polskiej, a w szczególności góralskiej kapuśniak znany jest również pod nazwą kwaśnicy. Kapusta kiszona będąca kluczowym składnikiem tej przepysznej zupy ma wiele zbawiennych dla zdrowia właściwości. Kiszonki świetnie oczyszczają organizm oraz wspierają jego odporność. Kapusta jest bogata w wiele witamin, w tym witaminę A, C, E, K oraz w witaminy z grupy B. W kapuście występują także składniki mineralne - żelazo, siarka, mangan czy cynk, a zawarte w niej bakterie mlekowe pozytywnie wpływają na trawienie. 

Wartości odżywcze: kalorie – 364 kcal; białko – 17,95 g; tłuszcze – 15,08 g; węglowodany – 45,01 g

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegetariańska, wegańska

Czas przygotowania: 45-60 minut

Domowy kapuśniak - składniki:

  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 200 g kapusty kiszonej
  • 1 marchew
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka majeranku
  • szczypta pieprzu
  • 2 plastry boczku wędzonego
  • 40 g żeberek wieprzowych
  • 1 ziemniak
  • 2 ziela angielskie 

Domowy kapuśniak - sposób przygotowania:

Warzywa myjemy i obieramy. Wkładamy je do garnka razem z żeberkami, pokrojonymi w kostkę ziemniakami i przyprawami. Zalewamy bulionem/wodą i gotujemy około 15 minut, w tym czasie zbierając szumowiny, które się pojawią. Dodajemy lekko odciśniętą i posiekaną kapustę i gotujemy kolejne 10 minut. W tym czasie boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na suchej patelni, aż wytopi się tłuszcz. Całą zawartość patelni dodajemy do garnka. Przyprawiamy do smaku pieprzem.