Burak stołowy - znany również jako burak ćwikłowy (ćwikła) - to roślina warzywna o jadalnym, dużym, intensywnie czerwonym korzeniu spichrzowym. Burak czerwony należy do warzyw niskokalorycznych, ponieważ w stu gramach tego produktu jest jedynie 43 kcal. Jest on źródłem witamin i minerałów - zawiera żelazo, miedź, karoteny, witaminy z grupy B oraz niewielką ilość witaminy C. Betaina znajdująca się tym warzywie ułatwia przyswajanie białek z pożywienia, a ponadto poprawia funkcje wątroby.
Wartości odżywcze: kalorie – 461 kcal; białko – 20,61 g; tłuszcze – 16,82 g; węglowodany – 60,94 g
Przepis dla 1 osoby
Dieta: wegetariańska, wegańska
Czas przygotowania: 20-35 minut
Grahamka z buraczkowym pesto i fetą - składniki:
- 18 g parmezanu
- 1 grahamka
- 1 mały burak
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- szczypta pieprzu
- garść rukoli
- 20 g sera feta
Grahamka z buraczkowym pesto i fetą - sposób przygotowania:
Buraka pieczemy w piekarniku do miękkości. Studzimy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do naczynia blendera, dodajemy czosnek, parmezan, oliwę, pieprz oraz 2-3 łyżki wody i blendujemy na gładko. Bułkę kroimy wzdłuż, smarujemy pesto, dodajemy pokruszony ser i rukolę.