Sos sriracha to najpopularniejszy ostry sos na bazie papryczek chili. Jest nawet bohaterem filmu - dokument nakręcony przez Griffina Hammonda zabawnie i wnikliwie opisuje historię powstania oraz skalę popularności ognistego przysmaku, który wywodzi się z tajskiego miasta Si Racha. Sos Sriracha jest stosunkowo rzadki w konsystencji i wyróżnia go jaskrawoczerwona barwa. Jego bazą są papryczki chili, sól, czosnek i cukier, jednak w zależności od wariacji znajdziemy w tym sosie również ocet, regulatory kwaśności, ekstrakt z ryby czy gumę ksantanową wzmacniającą smak.

Wartości odżywcze: kalorie – 368 kcal; białko – 19,96 g; tłuszcze – 14,31 g; węglowodany – 42,95 g

Przepis dla 1 osoby

Dieta: tradycyjna

Czas przygotowania: 25-40 minut

Tortilla z pieczonym kurczakiem - składniki:

  • 50 g mięsa z piersi kurczaka
  • 1/4 cebuli
  • 10 g majonezu
  • 1 pomidor
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • garść rukoli
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżki sosu sriracha
  • 1 tortilla pełnoziarnista 

Tortilla z pieczonym kurczakiem - sposób przygotowania:

Mięso obtaczamy w ziołach i przyprawach. Pieczemy w naczyniu żaroodpornym bez dodatku tłuszczu w piekarniku rozgrzanym do 180 °C ok. 10 minut.

Tortillę podgrzewamy na suchej patelni. Smarujemy majonezem, dodajemy kurczaka i pokrojone warzywa. Skrapiamy odrobiną sosu sriracha. Zwijamy i kładziemy na suchej patelni łączeniem na spód, żeby placek skleił się pod wpływem temperatury.