Sos sriracha to najpopularniejszy ostry sos na bazie papryczek chili. Jest nawet bohaterem filmu - dokument nakręcony przez Griffina Hammonda zabawnie i wnikliwie opisuje historię powstania oraz skalę popularności ognistego przysmaku, który wywodzi się z tajskiego miasta Si Racha. Sos Sriracha jest stosunkowo rzadki w konsystencji i wyróżnia go jaskrawoczerwona barwa. Jego bazą są papryczki chili, sól, czosnek i cukier, jednak w zależności od wariacji znajdziemy w tym sosie również ocet, regulatory kwaśności, ekstrakt z ryby czy gumę ksantanową wzmacniającą smak.
Wartości odżywcze: kalorie – 368 kcal; białko – 19,96 g; tłuszcze – 14,31 g; węglowodany – 42,95 g
Przepis dla 1 osoby
Dieta: tradycyjna
Czas przygotowania: 25-40 minut
Tortilla z pieczonym kurczakiem - składniki:
- 50 g mięsa z piersi kurczaka
- 1/4 cebuli
- 10 g majonezu
- 1 pomidor
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- szczypta pieprzu
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- garść rukoli
- szczypta soli
- 1/2 łyżki sosu sriracha
- 1 tortilla pełnoziarnista
Tortilla z pieczonym kurczakiem - sposób przygotowania:
Mięso obtaczamy w ziołach i przyprawach. Pieczemy w naczyniu żaroodpornym bez dodatku tłuszczu w piekarniku rozgrzanym do 180 °C ok. 10 minut.
Tortillę podgrzewamy na suchej patelni. Smarujemy majonezem, dodajemy kurczaka i pokrojone warzywa. Skrapiamy odrobiną sosu sriracha. Zwijamy i kładziemy na suchej patelni łączeniem na spód, żeby placek skleił się pod wpływem temperatury.