Tę kanapkę możemy przygotować zarówno z zielonym, jak i z czerwonym pesto. Pesto rosso, czyli włoska pasta stosowana głównie jako sos, składa się z suszonych na słońcu pomidorów w oliwie, orzeszków pinii, aromatycznego czosnku, dojrzewającego parmezanu i opcjonalnie papryczki chili lub płatków chili, dodających pikanterii. Przygotujemy je w tradycyjnie w moździerzu lub nowocześnie i szybko w blenderze. Orzeszki pinii można zastąpić orzechami nerkowca lub orzechami włoskimi. Pesto doskonale sprawdza się z makaronami, ale też z pieczywem. Pasuje zarówno do mięs, jak i do owoców morza.

Wartości odżywcze: kalorie – 412 kcal; białko – 18,43 g; tłuszcze – 15,33 g; węglowodany – 61,6 g

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegetariańska, wegańska

Czas przygotowania: 10-15 minut

Ciabatta z wędliną i pesto - składniki:

  • 1 ciabatta
  • 1/2 papryki czerwonej
  • garść roszponki
  • 3 plastry szynki z indyka 
  • 1 łyżka (20 g) pesto

Ciabatta z wędliną i pesto - sposób przygotowania:

Bułkę kroimy wzdłuż i podpiekamy na suchej patelni. Zdejmujemy i smarujemy pesto oraz wykładamy wędlinę. Dodajemy pokrojoną paprykę i roszponkę.