Tę kanapkę możemy przygotować zarówno z zielonym, jak i z czerwonym pesto. Pesto rosso, czyli włoska pasta stosowana głównie jako sos, składa się z suszonych na słońcu pomidorów w oliwie, orzeszków pinii, aromatycznego czosnku, dojrzewającego parmezanu i opcjonalnie papryczki chili lub płatków chili, dodających pikanterii. Przygotujemy je w tradycyjnie w moździerzu lub nowocześnie i szybko w blenderze. Orzeszki pinii można zastąpić orzechami nerkowca lub orzechami włoskimi. Pesto doskonale sprawdza się z makaronami, ale też z pieczywem. Pasuje zarówno do mięs, jak i do owoców morza.
Wartości odżywcze: kalorie – 412 kcal; białko – 18,43 g; tłuszcze – 15,33 g; węglowodany – 61,6 g
Przepis dla 1 osoby
Dieta: wegetariańska, wegańska
Czas przygotowania: 10-15 minut
Ciabatta z wędliną i pesto - składniki:
- 1 ciabatta
- 1/2 papryki czerwonej
- garść roszponki
- 3 plastry szynki z indyka
- 1 łyżka (20 g) pesto
Ciabatta z wędliną i pesto - sposób przygotowania:
Bułkę kroimy wzdłuż i podpiekamy na suchej patelni. Zdejmujemy i smarujemy pesto oraz wykładamy wędlinę. Dodajemy pokrojoną paprykę i roszponkę.