Szpinak należy do grupy zielonych warzyw liściastych i pochodzi z Persji - kiedyś nazywany był perskim zielem. Sezon na szpinak zaczyna się w połowie czerwca i trwa aż do zimy, jednak można go dostać w sklepach przez cały rok, ponieważ nadaje się do mrożenia i to właśnie w takiej formie jest najczęściej kupowany. Proces mrożenia nie niszczy większości cennych składników, dlatego taka forma sprawdzi się w kuchni. Warto wybierać mrożone, całe lub rozdrobnione liście szpinaku bez dodanej śmietany, która zwiększa kaloryczność produktu. 

Wartości odżywcze: kalorie – 508 kcal; białko – 28,45 g; tłuszcze – 22,63 g; węglowodany – 50,85 g

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegetariańska

Czas przygotowania: 35-45 minut

Frittata z fetą i szpinakiem - składniki:

  • 2 jaja kurze
  • 30 g mrożonego groszku 
  • 50 ml mleka 2% tłuszczu 
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 2 garście szpinaku
  • 2 ziemniaki
  • 50 g sera feta 

Frittata z fetą i szpinakiem - sposób przygotowania:

W naczyniu żaroodpornym wykładamy cienko pokrojone surowe ziemniaki. Dodajemy podduszony wcześniej na suchej patelni szpinak i zamrożony groszek. W oddzielnej miseczce roztrzepujemy jajka z mlekiem i przyprawami. Warzywa zalewamy masą i dodajemy pokruszoną w dłoniach fetę. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 °C przez 20 minut.