Szpinak należy do grupy zielonych warzyw liściastych i pochodzi z Persji - kiedyś nazywany był perskim zielem. Sezon na szpinak zaczyna się w połowie czerwca i trwa aż do zimy, jednak można go dostać w sklepach przez cały rok, ponieważ nadaje się do mrożenia i to właśnie w takiej formie jest najczęściej kupowany. Proces mrożenia nie niszczy większości cennych składników, dlatego taka forma sprawdzi się w kuchni. Warto wybierać mrożone, całe lub rozdrobnione liście szpinaku bez dodanej śmietany, która zwiększa kaloryczność produktu.
Wartości odżywcze: kalorie – 508 kcal; białko – 28,45 g; tłuszcze – 22,63 g; węglowodany – 50,85 g
Przepis dla 1 osoby
Dieta: wegetariańska
Czas przygotowania: 35-45 minut
Frittata z fetą i szpinakiem - składniki:
- 2 jaja kurze
- 30 g mrożonego groszku
- 50 ml mleka 2% tłuszczu
- szczypta pieprzu
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 2 garście szpinaku
- 2 ziemniaki
- 50 g sera feta
Frittata z fetą i szpinakiem - sposób przygotowania:
W naczyniu żaroodpornym wykładamy cienko pokrojone surowe ziemniaki. Dodajemy podduszony wcześniej na suchej patelni szpinak i zamrożony groszek. W oddzielnej miseczce roztrzepujemy jajka z mlekiem i przyprawami. Warzywa zalewamy masą i dodajemy pokruszoną w dłoniach fetę. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 °C przez 20 minut.