Serek wiejski możemy połączyć z dowolnymi warzywami - tak naprawdę doskonale smakuje w każdej kompozycji, ponieważ sam w sobie jest na tyle neutralny, że pasuje zarówno do słonych, jak i słodkich dań. Dobrze będzie prezentował się w połączeniu z papryką, ogórkiem czy rzodkiewką, ale też dżemem, miodem czy z owocami - szczególnie truskawkami, borówkami i wiśniami. Jeżeli potrzebujesz więcej węglowodanów, połącz serek wiejski z bananem i granolą!
Dla podkręcenia pikantności możemy dodać tu szczypiorek, cebulę lub zieloną cebulkę, a także sporą ilość pieprzu. Zalecane są również zioła inne niż bazylia, takie jak oregano czy tymianek.
Wartości odżywcze: kalorie – 368 kcal; białko – 22,06 g; tłuszcze – 10,03 g; węglowodany – 51,85 g
Przepis dla 1 osoby
Dieta: wegetariańska, wegańska
Czas przygotowania: 10-15 minut
Serek wiejski z pomidorem - składniki:
- kilka listków świeżej bazylii
- 1 łyżeczka oleju lnianego
- 1 pomidor
- 2 kromki chleba pełnoziarnistego
- 150 g serka wiejskiego 2% tłuszczu
Serek wiejski z pomidorem - sposób przygotowania:
Pomidora kroimy w kostkę, mieszamy z serkiem wiejskim. Skrapiamy olejem lnianym i dodajemy listki bazylii. Podajemy z pieczywem pełnoziarnistym.