Dorsz należy do ryb morskich, a jego mięso wyróżnia się białą barwą, kruchością i delikatnym zapachem oraz smakiem. Dorsz ma też mało ości. Można go przyrządzić na wiele sposobów - usmażyć, ugotować na parze, opanierować (dorsz jest rybą tradycyjnie wykorzystywaną do słynnego angielskiego dania fish&chips) czy tak jak w dzisiejszym przepisie - udusić z dodatkami w piekarniku. Ryba ta jest źródłem aminokwasów egzogennych, czyli takich, które nie mogą być wytworzone przez organizm. Dorsza cechuje niska zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych, natomiast wysoka kwasów z rodziny omega-3, kluczowych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Wartości odżywcze: kalorie – 408 kcal; białko – 26,08 g; tłuszcze – 17,04 g; węglowodany – 37,63 g
Przepis dla 1 osoby
Dieta: tradycyjna
Czas przygotowania: 30-40 minut
Dorsz zapiekany z fetą i pomidorkami - składniki:
- 100 g świeżego dorsza
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 10 pomidorków koktajlowych
- Szczypta pieprzu
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 30 g ryżu basmati
- 50 g sera feta
Dorsz zapiekany z fetą i pomidorkami - sposób przygotowania:
W naczyniu żaroodpornym układamy rybę, dodajemy pomidorki i ser feta. Skrapiamy oliwą, dodajemy pieprz i zioła. Lekko mieszamy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 °C przez 20 minut. W tym czasie ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.