Dorsz należy do ryb morskich, a jego mięso wyróżnia się białą barwą, kruchością i delikatnym zapachem oraz smakiem. Dorsz ma też mało ości. Można go przyrządzić na wiele sposobów - usmażyć, ugotować na parze, opanierować (dorsz jest rybą tradycyjnie wykorzystywaną do słynnego angielskiego dania fish&chips) czy tak jak w dzisiejszym przepisie - udusić z dodatkami w piekarniku. Ryba ta jest źródłem aminokwasów egzogennych, czyli takich, które nie mogą być wytworzone przez organizm. Dorsza cechuje niska zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych, natomiast wysoka kwasów z rodziny omega-3, kluczowych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Wartości odżywcze: kalorie – 408 kcal; białko – 26,08 g; tłuszcze – 17,04 g; węglowodany – 37,63 g

Przepis dla 1 osoby

Dieta: tradycyjna

Czas przygotowania: 30-40 minut

Dorsz zapiekany z fetą i pomidorkami - składniki:

  • 100 g świeżego dorsza
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • Szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 30 g ryżu basmati 
  • 50 g sera feta

Dorsz zapiekany z fetą i pomidorkami - sposób przygotowania:

W naczyniu żaroodpornym układamy rybę, dodajemy pomidorki i ser feta. Skrapiamy oliwą, dodajemy pieprz i zioła. Lekko mieszamy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 °C przez 20 minut. W tym czasie ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.