Kukurydza jest bardzo zdrowa, niezależnie od tego, czy decydujemy się na świeżą kolbę, czy na ziarna zamknięte w puszce. Kukurydza jest świetnym źródłem łatwo przyswajalnych karotenoidów, luteiny i zeaksantyny, które są dobre dla zdrowia oczu i pomagają zapobiegać uszkodzeniom soczewki oka. Z uwagi na obecność luteiny kukurydza jest wskazanym elementem diety dla osób, które zmagają się z problemami ze wzrokiem, np. zwyrodnieniem plamki żółtej czy zaćmą. Kukurydza i wszystkie wyroby na niej bazujące są bezglutenowe, dzięki czemu osoby chore na celiakię mogą ją spożywać bez obaw.

Wartości odżywcze: kalorie – 385 kcal; białko – 23,06 g; tłuszcze – 16,14 g; węglowodany – 37,82 g

Przepis dla 1 osoby

Dieta: tradycyjna

Czas przygotowania: 30-40 minut

Tortilla z tuńczykiem i szpinakiem w sosie śmietanowym - składniki:

  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta pieprzu
  • 2 garście szpinaku
  • 50 ml śmietany 12% tłuszczu
  • 65 g tuńczyka w sosie własnym
  • 1 łyżka kukurydzy konserwowej
  • 1 tortilla pełnoziarnista

Tortilla z tuńczykiem i szpinakiem w sosie śmietanowym - sposób przygotowania:

Szpinak myjemy, kroimy, jeśli liście są duże, i wrzucamy na patelnię razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dusimy pod przykryciem, aż zredukuje swoją objętość. Dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku pieprzem i dokładnie mieszamy. Zdejmujemy z patelni lub zostawiamy, jeśli dysponujemy drugą do podgrzania tortilli. 

Na drugiej lub tej samej patelni podgrzewamy tortillę bez dodatku tłuszczu. Zdejmujemy i przekładamy na deskę do krojenia. Dodajemy szpinak, kukurydzę oraz tuńczyka.

Zawijamy tak, aby nic nie wypadało, i kładziemy na suchej patelni łączeniem na spód, by placek się skleił. Potem podgrzewamy z każdej strony.