Owsianka to śniadaniowy klasyk, który możemy w kilka minut przygotować, zalewając płatki wodą i podać z dowolnymi dodatkami - zarówno wytrawnymi, jak i słodkimi. Najpopularniejsza odsłona owsianki to taka z owocami - jabłkiem, truskawkami, borówkami, malinami, bananem czy kiwi.

Nabiał z mleka krowiego można zamienić na jego roślinne odpowiedniki, na przykład jogurt i mleko z nerkowców, czy połączyć mleko owsiane z jogurtem z migdałów - wtedy danie będzie wegańskie, a jednocześnie urozmaicimy jego smak. 

Wartości odżywcze: kalorie – 417 kcal; białko – 20,33 g; tłuszcze – 14,63 g; węglowodany – 53,95 g

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegetariańska

Czas przygotowania: 15-20 minut

Gruszkowa owsianka - składniki:

  • 15 g orzechów włoskich
  • 1 gruszka
  • 150 ml mleka 2% tłuszczu
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 opakowania (75 g) jogurtu naturalnego Skyr
  • 50 ml wody

Gruszkowa owsianka - sposób przygotowania:

Płatki owsiane mieszamy z cynamonem, zalewamy wrzątkiem i zostawiamy, aż wchłoną płyn. Dodajemy jogurt, mleko oraz pokrojoną gruszkę. Posypujemy posiekanymi orzechami.