Owsianka to śniadaniowy klasyk, który możemy w kilka minut przygotować, zalewając płatki wodą i podać z dowolnymi dodatkami - zarówno wytrawnymi, jak i słodkimi. Najpopularniejsza odsłona owsianki to taka z owocami - jabłkiem, truskawkami, borówkami, malinami, bananem czy kiwi.
Nabiał z mleka krowiego można zamienić na jego roślinne odpowiedniki, na przykład jogurt i mleko z nerkowców, czy połączyć mleko owsiane z jogurtem z migdałów - wtedy danie będzie wegańskie, a jednocześnie urozmaicimy jego smak.
Wartości odżywcze: kalorie – 417 kcal; białko – 20,33 g; tłuszcze – 14,63 g; węglowodany – 53,95 g
Przepis dla 1 osoby
Dieta: wegetariańska
Czas przygotowania: 15-20 minut
Gruszkowa owsianka - składniki:
- 15 g orzechów włoskich
- 1 gruszka
- 150 ml mleka 2% tłuszczu
- 3 łyżki płatków owsianych
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 opakowania (75 g) jogurtu naturalnego Skyr
- 50 ml wody
Gruszkowa owsianka - sposób przygotowania:
Płatki owsiane mieszamy z cynamonem, zalewamy wrzątkiem i zostawiamy, aż wchłoną płyn. Dodajemy jogurt, mleko oraz pokrojoną gruszkę. Posypujemy posiekanymi orzechami.