Robiąc hummus samodzielnie w domu, możemy przygotować kilka wariantów smakowych według własnych upodobań. Przykładowo, do zielonego hummusu dodamy świeże liście szpinaku baby, natkę pietruszki czy kolendrę, możemy również zrobić hummus buraczany z kiszonymi bądź gotowanymi lub pieczonymi burakami, a także paprykową pastę z ciecierzycy - tu warto poeksperymentować zarówno z papryką słodką, jak i wędzoną czy chili i regulować intensywność i stopień ostrości hummusu. Podajemy hummus z pieczywem, chlebkami naan, nachosami (samodzielnie usmażmy tortillę!) oraz oczywiście warzywami - najlepiej pokrojonymi w słupki dla wygody. Z hummusem doskonale komponują się ogórki, papryka i marchew, ale także frytki z ziemniaków lub batatów. Pozostałą pastę możemy wykorzystać jako smarowidło na kanapki.
Wartości odżywcze: kalorie – 442 kcal; białko – 16,61 g; tłuszcze – 14,04 g; węglowodany – 69,39 g
Przepis dla 1 osoby
Dieta: wegetariańska, wegańska
Czas przygotowania: 15-20 minut
Hummus domowy - składniki:
- 1 łyżka (20 g) tahini
- 50 ml wody
- 100 g ciecierzycy z puszki
- 2 łyżki soku z cytryny
Dodatkowo:
- 2 kromki chleba pełnoziarnistego
- 2 ogórki kiszone
- 2 łyżki ulubionych kiełków np. lucerny
Hummus domowy - sposób przygotowania:
Ciecierzycę płuczemy na sitku. Wsypujemy ją do blendera, dodajemy tahini, sok z cytryny. Blendujemy, dodając zimną wodę do uzyskania ulubionej przez siebie konsystencji. Podajemy z pieczywem i warzywami.