Choć syrop klonowy kojarzy się głównie z amerykańskimi pancakes, możemy z powodzeniem go stosować w kuchni jako zamiennik popularnych słodzików, szczególnie cukru i miodu, od których jest mniej kaloryczny. Wyróżnia się specyficznym posmakiem i głębokim, bursztynowym odcieniem. Syrop klonowy powstaje z soku pnia klonu. Otrzymujemy go po procesie odparowania wody. Warto wprowadzić go do diety - ma właściwości bakteriobójcze, poprawia odporność i przemianę materii, a ponadto wspomaga wątrobę.

Wartości odżywcze: kalorie – 301 kcal; białko – 9,76 g; tłuszcze – 17,28 g; węglowodany – 32,11 g

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegetariańska, wegańska

Czas przygotowania: 20-30 minut

Palona brukselka z granatem - składniki:

  • 2 łyżeczki sezamu
  • 8 brukselek
  • ½ granatu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta pieprzu
  • 2 łyżeczki syropu klonowego

Palona brukselka z granatem - sposób przygotowania:

Brukselki myjemy, odcinamy końce i gotujemy al dente. Odcedzamy i kroimy na pół. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy brukselkę, oprószając ją pieprzem. Dodajemy syrop klonowy i 2-3 łyżki wody. Podduszamy, aż syrop pokryje wszystkie brukselki. Przekładamy na talerz, posypujemy ziarenkami granatu i sezamem.