Choć syrop klonowy kojarzy się głównie z amerykańskimi pancakes, możemy z powodzeniem go stosować w kuchni jako zamiennik popularnych słodzików, szczególnie cukru i miodu, od których jest mniej kaloryczny. Wyróżnia się specyficznym posmakiem i głębokim, bursztynowym odcieniem. Syrop klonowy powstaje z soku pnia klonu. Otrzymujemy go po procesie odparowania wody. Warto wprowadzić go do diety - ma właściwości bakteriobójcze, poprawia odporność i przemianę materii, a ponadto wspomaga wątrobę.
Wartości odżywcze: kalorie – 301 kcal; białko – 9,76 g; tłuszcze – 17,28 g; węglowodany – 32,11 g
Przepis dla 1 osoby
Dieta: wegetariańska, wegańska
Czas przygotowania: 20-30 minut
Palona brukselka z granatem - składniki:
- 2 łyżeczki sezamu
- 8 brukselek
- ½ granatu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- szczypta pieprzu
- 2 łyżeczki syropu klonowego
Palona brukselka z granatem - sposób przygotowania:
Brukselki myjemy, odcinamy końce i gotujemy al dente. Odcedzamy i kroimy na pół. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy brukselkę, oprószając ją pieprzem. Dodajemy syrop klonowy i 2-3 łyżki wody. Podduszamy, aż syrop pokryje wszystkie brukselki. Przekładamy na talerz, posypujemy ziarenkami granatu i sezamem.