Boczek to tłustsza część wieprzowiny o charakterystycznym smaku i aromacie - dokładniej jest to kawałek ze środkowego odcinka półtuszy wieprzowej, w której naprzemiennie ulokowane są warstwy mięsa i tłuszczu. Mięso to często wykorzystywane jest do przygotowywania jajecznicy, tostów czy alternatywnej wersji makaronu carbonara. Pojawia się również w burgerach oraz w towarzystwie jajek sadzonych. Mimo że jest dość kaloryczny i dość tłusty, to zawiera korzystny profil kwasów tłuszczowych i nie ma przeciwwskazań, aby w niewielkich ilościach występował w dobrze zbilansowanej diecie.

Wartości odżywcze: kalorie – 359 kcal; białko – 17,63 g; tłuszcze – 18,6 g; węglowodany – 31,13 g

Przepis dla 1 osoby

Dieta: tradycyjna

Czas przygotowania: 30-40 minut

Makaron wstążki z grzybami i boczkiem - składniki:

  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 30 g makaronu pełnoziarnistego - gniazda, wstążki 
  • 5 pieczarek
  • 2 łyżeczki natki pietruszki
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli
  • 50 ml śmietany 12% tłuszczu 
  • 5 plastrów wędzonego boczku

Makaron wstążki z grzybami i boczkiem - sposób przygotowania:

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Pieczarki myjemy i kroimy w mniejsze kawałki. Boczek kroimy w kostkę.

Na patelni bez dodatku tłuszczu podsmażamy boczek. Dodajemy posiekaną cebulę i czosnek. Po kilku minutach dodajemy grzyby i lekko solimy. Dusimy, aż pieczarki odparują całą wodę. Przyprawiamy tymiankiem i cząbrem. Dodajemy śmietanę, ugotowany makaron i mieszamy. Posypujemy natką pietruszki i przyprawiamy pieprzem.