Boczek to tłustsza część wieprzowiny o charakterystycznym smaku i aromacie - dokładniej jest to kawałek ze środkowego odcinka półtuszy wieprzowej, w której naprzemiennie ulokowane są warstwy mięsa i tłuszczu. Mięso to często wykorzystywane jest do przygotowywania jajecznicy, tostów czy alternatywnej wersji makaronu carbonara. Pojawia się również w burgerach oraz w towarzystwie jajek sadzonych. Mimo że jest dość kaloryczny i dość tłusty, to zawiera korzystny profil kwasów tłuszczowych i nie ma przeciwwskazań, aby w niewielkich ilościach występował w dobrze zbilansowanej diecie.
Wartości odżywcze: kalorie – 359 kcal; białko – 17,63 g; tłuszcze – 18,6 g; węglowodany – 31,13 g
Przepis dla 1 osoby
Dieta: tradycyjna
Czas przygotowania: 30-40 minut
Makaron wstążki z grzybami i boczkiem - składniki:
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 30 g makaronu pełnoziarnistego - gniazda, wstążki
- 5 pieczarek
- 2 łyżeczki natki pietruszki
- szczypta pieprzu
- szczypta soli
- 50 ml śmietany 12% tłuszczu
- 5 plastrów wędzonego boczku
Makaron wstążki z grzybami i boczkiem - sposób przygotowania:
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Pieczarki myjemy i kroimy w mniejsze kawałki. Boczek kroimy w kostkę.
Na patelni bez dodatku tłuszczu podsmażamy boczek. Dodajemy posiekaną cebulę i czosnek. Po kilku minutach dodajemy grzyby i lekko solimy. Dusimy, aż pieczarki odparują całą wodę. Przyprawiamy tymiankiem i cząbrem. Dodajemy śmietanę, ugotowany makaron i mieszamy. Posypujemy natką pietruszki i przyprawiamy pieprzem.