Makaron pełnoziarnisty to bardzo popularny, niedrogi i powszechnie dostępny produkt, który jest doskonałym zamiennikiem dla klasycznego białego makaronu. Jest on szczególnie polecany tym dbającym o zdrową dietę, ponieważ zawiera więcej wartościowych składników odżywczych od swojego odpowiednika z białej mąki. Przy wytwarzaniu nie poddaje się go procesowi rafinacji pszenicy, dzięki czemu produkt końcowy bogaty jest w łuskę, zarodek oraz bielmo. To powoduje, że makaron pełnoziarnisty jest pełen składników mineralnych, odrzucanych w tradycyjnym przemiale - żelaza, cynku, potasu, wapnia i fosforu.
Wartości odżywcze: kalorie – 436 kcal; białko – 23,14 g; tłuszcze – 21,67 g; węglowodany – 42,94 g
Przepis dla 1 osoby
Dieta: wegetariańska
Czas przygotowania: 35-45 minut
Makaron z kalafiorem w stylu sycylijskim - składniki:
- 10 g orzechów włoskich
- ½ cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1/3 opakowania (150 g) mrożonego kalafiora
- 30 g makaronu pełnoziarnistego rurki
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki natki pietruszki
- ½ łyżeczki papryki chili w proszku
- ½ kulki sera mozzarella light
- 4 plastry pomidorów suszonych w oleju
Makaron z kalafiorem w stylu sycylijskim - sposób przygotowania:
Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy i zostawiamy. Kalafior gotujemy do miękkości i wyjmujemy łyżką cedzakową. Zostawiamy około 100-150 ml wody, w której się gotował. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekaną cebulę, czosnek, suszone pomidory i chili. Po 2-3 minutach smażenia dodajemy połowę wody z gotowania kalafiora oraz warzywo pokrojone w mniejsze różyczki. Mieszamy. Dodajemy porwaną w dłoniach mozzarellę oraz ugotowany makaron.
Mieszamy. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodajemy resztę wody. Przekładamy do miseczki i posypujemy posiekaną natką i orzechami.