Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest bardzo łatwo przyswajalne przez organizm. To białko wzorcowe, które zawiera wszystkie niezbędne organizmowi aminokwasy, których nie potrafi on sam wyprodukować. Ich ilość w jajkach jest tak idealnie dopasowana do potrzeb człowieka, że w 1965 r. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) uznała je za wzór służący do mierzenia proporcji aminokwasów w produktach. W jajkach znajdziemy także witaminy A, E, D i K oraz witaminy z grupy B. Ponadto dostarczą nam one składników mineralnych: fosforu, potasu, sodu, wapnia, żelaza, magnezu, miedzi, cynku, selenu.
Wartości odżywcze: kalorie – 449 kcal; białko – 20,96 g; tłuszcze – 16,79 g; węglowodany – 54,91 g
Przepis dla 1 osoby
Dieta: wegetariańska
Czas przygotowania: 15-20 minut
Jajka sadzone na warzywach - składniki:
- 2 jaja kurze
- 1 mini bagietka
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- ½ papryki czerwonej
- 5 pomidorków koktajlowych
- Szczypta pieprzu
- Garść rukoli
- Szczypta soli
Jajka sadzone na warzywach - sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojone warzywa (poza rukolą) i dusimy, aż zmiękną. Wbijamy jajka, przykrywamy i dusimy do uzyskania ulubionej konsystencji żółtek. Posypujemy rukolą i przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy z kromkami bagietki.