Cebula od lat znana jest ze swoich zdrowotnych właściwości - syrop z tego wyciskającego łzy warzywa stosowany był od pokoleń jako lekarstwo na przeziębienia i ból gardła. Olejki zawarte w cebuli działają silnie bakteriobójczo, a także moczopędnie. Za jej zwalczające wirusy działanie odpowiadają natomiast głównie flawonoidy, które wykazują działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Kwercetyna natomiast poprawia pracę układu krążenia, wyrównując ciśnienie krwi i obniżając poziom złego cholesterolu. Ponadto w cebuli znajdziemy witaminę C i witaminy z grupy B.
Wartości odżywcze: kalorie – 379 kcal; białko – 20,22 g; tłuszcze – 12,58 g; węglowodany – 50,05 g
Przepis dla 1 osoby
Dieta: wegetariańska
Czas przygotowania: 50-60 minut
Zupa cebulowa z grzankami - składniki:
- ½ mini bagietki
- 3/4 szklanki bulionu warzywnego
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 1 liść laurowy
- Szczypta pieprzu
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- ½ kulki sera mozzarella light
Zupa cebulowa z grzankami - sposób przygotowania:
W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy cienko posiekane cebulę, czosnek oraz przyprawy i zioła i dusimy na niedużym ogniu około 15 minut. W razie potrzeby podlewamy kilkoma łyżkami wody - cebula nie może się spalić. Dodajemy bulion i gotujemy na niedużym gazie 15 minut. W tym czasie bagietkę kroimy na grzanki, wykładamy ser i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 °C przez 15 minut.