Cebula od lat znana jest ze swoich zdrowotnych właściwości - syrop z tego wyciskającego łzy warzywa stosowany był od pokoleń jako lekarstwo na przeziębienia i ból gardła. Olejki zawarte w cebuli działają silnie bakteriobójczo, a także moczopędnie. Za jej zwalczające wirusy działanie odpowiadają natomiast głównie flawonoidy, które wykazują działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Kwercetyna natomiast poprawia pracę układu krążenia, wyrównując ciśnienie krwi i obniżając poziom złego cholesterolu. Ponadto w cebuli znajdziemy witaminę C i witaminy z grupy B. 

Wartości odżywcze: kalorie – 379 kcal; białko – 20,22 g; tłuszcze – 12,58 g; węglowodany – 50,05 g

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegetariańska

Czas przygotowania: 50-60 minut

Zupa cebulowa z grzankami - składniki:

  • ½ mini bagietki 
  • 3/4 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 1 liść laurowy
  • Szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku 
  • ½ kulki sera mozzarella light

Zupa cebulowa z grzankami - sposób przygotowania:

W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy cienko posiekane cebulę, czosnek oraz przyprawy i zioła i dusimy na niedużym ogniu około 15 minut. W razie potrzeby podlewamy kilkoma łyżkami wody - cebula nie może się spalić. Dodajemy bulion i gotujemy na niedużym gazie 15 minut. W tym czasie bagietkę kroimy na grzanki, wykładamy ser i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 °C przez 15 minut.