Ksylitol, czyli cukier brzozowy, to zdrowy zamiennik tradycyjnego białego cukru, który jest kaloryczny i w nadmiarze szkodzi zdrowiu. Ten naturalny słodzik pozyskiwany z soku brzozy chroni zęby przed próchnicą, ponieważ nie zawiera glukozy, która jest pożywieniem dla bakterii obecnych w jamie ustnej. Cukier brzozowy ma niski indeks glikemiczny, dlatego jest bezpieczny dla chorujących na cukrzycę. Procentowo zawiera 40% mniej kalorii niż tradycyjny cukier - około 14 kalorii w łyżce. Należy jednak pamiętać, by nie przekraczać zalecanej maksymalnej dziennej dawki 20 gramów, ponieważ mogą wystąpić problemy gastryczne.

Wartości odżywcze: kalorie – 421 kcal; białko – 21,32 g; tłuszcze – 13,75 g; węglowodany – 56,22 g

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegetariańska, wegańska

Czas przygotowania: 25-35 minut

Karaibska owsianka - składniki:

  • ½ banana
  • 1 łyżeczka ksylitolu
  • 10 g płatków migdałów
  • 150 ml mleka 2% tłuszczu
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżka nasion chia
  • 1/2 opakowania (75 g) jogurtu naturalnego Skyr

Karaibska owsianka - sposób przygotowania:

Płatki owsiane zalewamy jogurtem oraz mlekiem. Mieszamy i zostawiamy na kilka minut. W tym czasie banana kroimy w grubsze plastry i smażymy na patelni z dodatkiem 3-4 łyżek wody wymieszanej ze słodzikiem. Jak będą gotowe, przekładamy je do owsianki. Dodajemy chia i płatki migdałów.