Sery pleśniowe kojarzymy głównie z Francją, stamtąd bowiem pochodzi najwięcej rodzajów tego produktu. Charakteryzują się one niepowtarzalnym, głębokim, czasem lekko pikantnym smakiem, uzyskiwanym właśnie za pomocą pleśni. Najpopularniejsze są sery z mleka krowiego, owczego lub koziego z białą lub niebieską - jak zaproponowany w dzisiejszym przepisie lazur - pleśnią. Te z białą pleśnią bywają grzybowe w aromacie, natomiast w niebieskich znajdziemy całą paletę smaków - od słodkich po kwiatowe nuty. Sery pleśniowe dojrzewają zazwyczaj od miesiąca do pół roku.
Wartości odżywcze: kalorie – 424 kcal; białko – 21,68 g; tłuszcze – 21,59 g; węglowodany – 39,78 g
Przepis dla 1 osoby
Dieta: wegetariańska
Czas przygotowania: 25-35 minut
Sałatka z burakiem, ciecierzycą i serem pleśniowym - składniki:
- 1 burak
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżeczki natki pietruszki
- Szczypta pieprzu
- 2 garście rukoli
- 50 g sera pleśniowego lazur
- 80 g ciecierzycy z puszki
- 4 plastry pomidorów suszonych w oleju
Sałatka z burakiem, ciecierzycą i serem pleśniowym - sposób przygotowania:
Buraka gotujemy lub pieczemy do miękkości. Obieramy i kroimy w kostkę. W miseczce mieszamy rukolę, buraka, suszone pomidory, pokruszony ser oraz opłukaną z zalewy ciecierzycę. Przyprawiamy pieprzem, skrapiamy octem balsamicznym i posypujemy posiekaną natką pietruszki.