Choć najczęściej wykorzystujemy różne rodzaje czerwonych pomidorów, nie należy zapominać o innych odmianach tego owocu. Przykładowo żółte pomidory zawdzięczają swój kolor mniejszej zawartości likopenu, mają jednak więcej niacyny i kwasu foliowego. Czerwone pomidory za to przewyższają żółte pod kątem ilości witaminy B6 i kwasu pantotenowego. Najwięcej składników odżywczych i witamin dostarczymy sobie, mieszając spożywane odmiany pomidorów, a przy okazji wzbogacimy dania o kolory i smaki - żółte pomidory są nieco słodsze. Wszystkie pomidory niezależnie od barwy wzmacniają naczynia krwionośne, obniżają poziom cholesterolu, a także zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów.

Wartości odżywcze: kalorie – 384 kcal; białko – 19,34 g; tłuszcze – 12,89 g; węglowodany – 53,36 g

Przepis dla 1 osoby

Dieta: tradycyjna

Czas przygotowania: 25-35 minut

Sałatka pomidorowa z grzankami i kurczakiem - składniki:

  • 50 g mięsa z piersi kurczaka
  • 2 łyżki kaparów
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka oleju lnianego
  • 1 pomidor czerwony
  • 1 pomidor żółty
  • Szczypta pieprzu
  • 2 kromki chleba pełnoziarnistego

Sałatka pomidorowa z grzankami i kurczakiem - sposób przygotowania:

Mięso myjemy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Obok układamy pieczywo. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 15 minut. Zostawiamy do ostudzenia. Pomidory myjemy i kroimy w kostkę. Przekładamy do miseczki. Dodajemy kapary, pokrojonego w kostkę kurczaka, grzanki z chleba. Skrapiamy olejem lnianym i octem balsamicznym. Doprawiamy do smaku pieprzem.