Pieczarki to najpopularniejsze grzyby na świecie - mimo że lubimy też kurki, boczniaki czy podgrzybki, to właśnie pieczarki najczęściej pojawiają się w przepisach. Są delikatne i wyważone w smaku, pasują do wielu składników i świetnie prezentują się zarówno duszone, smażone, grillowane, jak i nadziewane. Można je jeść nawet na surowo. Badania naukowe potwierdzają przeciwnowotworowe, odpornościowe oraz antybakteryjne właściwości pieczarek, te grzyby są więc naprawdę wartościowe. Zawierają sporo witamin z grupy B, a przy tym są niskokaloryczne, doskonale nadadzą się więc jako element diety redukcyjnej.
Wartości odżywcze: kalorie – 412 kcal; białko – 18,43 g; tłuszcze – 15,33 g; węglowodany – 61,6 g
Przepis dla 1 osoby
Dieta: wegetariańska, wegańska
Czas przygotowania: 35-45 minut
Fit potrawka z ciecierzycy - składniki:
- ? awokado
- 1 marchew
- 2 łyżeczki natki pietruszki
- 200 ml pomidorów w puszce
- 1 liść laurowy
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- Szczypta pieprzu
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 100 g ciecierzycy z puszki
- 5 pieczarek
- 4 plastry pomidorów suszonych w oleju
Fit potrawka z ciecierzycy - sposób przygotowania:
Warzywa myjemy i kroimy w plastry. W garnku rozgrzewamy sos sojowy z przyprawami i od razu dodajemy pieczarki i marchew. Dusimy na niedużym ogniu, pod przykryciem, aż pieczarki puszczą wodę. Dodajemy suszone pomidory, opłukaną z zalewy ciecierzycę oraz pomidory z puszki. Gotujemy około 15 minut. Podajemy z posiekaną natką pietruszki oraz pokrojonym awokado.