Sery kozie coraz częściej są wybierane zamiast nabiału z mleka krowiego. Bez wątpienia jest to dobra zmiana - są one dużo bardziej wartościowe i zawierają wiele cennych składników odżywczych, dlatego warto zacząć po nie sięgać. Jedną z przyczyn wysokiej jakości nabiału z mleka koziego jest fakt, że kozy są niezwykle zdrowymi zwierzętami - ich organizmy mają zdolność pozbywania się z organizmu szkodliwych pierwiastków, które mogą przedostać się do mleka, a także pozbywania się zanieczyszczeń. Silny układ immunologiczny kóz wyjątkowo dobrze broni się przed chorobami, a ser z ich mleka jest łatwo przyswajalny dla ludzi.

Wartości odżywcze: kalorie – 357 kcal; białko – 16,79 g; tłuszcze – 12,13 g; węglowodany – 46,8 g

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegetariańska

Czas przygotowania: 10-15 minut

Bagietka z kozim serem i ogórkiem - składniki:

  • 1 mini bagietka
  • ½ pomidora
  • Garść rukoli
  • 50 g sera koziego
  • 1 ogórek kiszony

Bagietka z kozim serem i ogórkiem - sposób przygotowania:

Bagietkę kroimy na pół, wykładamy ser i zapiekamy przez 5 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 °C. Wyjmujemy i zostawiamy do lekkiego ostygnięcia. Dodajemy rukolę, plasterki pomidora i ogórka.