Kalafior jest jedną z odmian kapusty warzywnej, a należy do rodziny warzyw krzyżowych. W tej samej rodzinie znajdziemy także takie rośliny jak kapusta głowiasta, jarmuż, brokuł czy kalarepa. Kalafiory występują w kilku odmianach i kolorach. Najczęściej spotykana w Polsce odmiana charakteryzuje się białym twarogiem. Istnieją również odmiany w kolorach zielonym, żółtym, fioletowym czy pomarańczowym, które niezwykle efektownie prezentują się na talerzu i pozwalają na różne estetyczne wariacje.
Kalafior jest źródłem wielu antyoksydantów, mających korzystny wpływ na nasze zdrowie. Należą do nich: flawonoidy, glukozynolany, witamina C, witamina E, witamina A i beta-karoten. Kalafior ma też niski indeks glikemiczny (od 15 do 30 w zależności od obróbki termicznej). To sprawia, że może być śmiało wybierany przez osoby chorujące na cukrzycę.
Wartości odżywcze: kalorie – 380 kcal; białko – 22,59 g; tłuszcze – 16,1 g; węglowodany – 41,83 g
Przepis dla 1 osoby
Dieta: wegetariańska
Czas przygotowania: 25-35 minut
Makaron penne z kalafiorem - składniki:
- ½ cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1/3 opakowania mrożonego kalafiora
- 30 g makaronu pełnoziarnistego rurki
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki papryki chili w proszku
- Szczypta pieprzu
- Szczypta soli
- ½ kulki sera mozzarella light
- 4 plastry pomidorów suszonych w oleju
Makaron penne z kalafiorem - sposób przygotowania:
Makaron i kalafiora gotujemy al dente. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy ugotowanego i pokrojonego na mniejsze kawałki kalafiora, posiekaną cebulę oraz czosnek. przyprawiamy solą, pieprzem i chili. Podlewamy 1-2 łyżkami wody i dusimy 3 minuty. Dodajemy pokrojone suszone pomidory, ugotowany makaron i mozzarellę. Dusimy jeszcze 2-3 minuty. Przekładamy na talerz i posypujemy posiekaną natką pietruszki.