Kalafior jest jedną z odmian kapusty warzywnej, a należy do rodziny warzyw krzyżowych. W tej samej rodzinie znajdziemy także takie rośliny jak kapusta głowiasta, jarmuż, brokuł czy kalarepa. Kalafiory występują w kilku odmianach i kolorach. Najczęściej spotykana w Polsce odmiana charakteryzuje się białym twarogiem. Istnieją również odmiany w kolorach zielonym, żółtym, fioletowym czy pomarańczowym, które niezwykle efektownie prezentują się na talerzu i pozwalają na różne estetyczne wariacje. 

Kalafior jest źródłem wielu antyoksydantów, mających korzystny wpływ na nasze zdrowie. Należą do nich: flawonoidy, glukozynolany, witamina C, witamina E, witamina A i beta-karoten. Kalafior ma też niski indeks glikemiczny (od 15 do 30 w zależności od obróbki termicznej). To sprawia, że może być śmiało wybierany przez osoby chorujące na cukrzycę.

Wartości odżywcze: kalorie – 380 kcal; białko – 22,59 g; tłuszcze – 16,1 g; węglowodany – 41,83 g

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegetariańska

Czas przygotowania: 25-35 minut

Makaron penne z kalafiorem - składniki:

  • ½ cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/3 opakowania mrożonego kalafiora
  • 30 g makaronu pełnoziarnistego rurki 
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek 
  • 2 łyżeczki natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki papryki chili w proszku
  • Szczypta pieprzu
  • Szczypta soli
  • ½ kulki sera mozzarella light 
  • 4 plastry pomidorów suszonych w oleju 

Makaron penne z kalafiorem - sposób przygotowania:

Makaron i kalafiora gotujemy al dente. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy ugotowanego i pokrojonego na mniejsze kawałki kalafiora, posiekaną cebulę oraz czosnek. przyprawiamy solą, pieprzem i chili. Podlewamy 1-2 łyżkami wody i dusimy 3 minuty. Dodajemy pokrojone suszone pomidory, ugotowany makaron i mozzarellę. Dusimy jeszcze 2-3 minuty. Przekładamy na talerz i posypujemy posiekaną natką pietruszki.