Ocet balsamiczny to wyrazista, płynna przyprawa, której wytworzenie jest skomplikowane i czasochłonne. Pierwszym krokiem jest gotowanie winogronowego moszczu, co jest jednocześnie dezynfekcją i zagęszczaniem, a następnie otrzymany płyn przechowywany jest w beczkach, gdzie ocet poddawany jest procesowi fermentacji octowej i cukrowej. Później dojrzewa, leżakując w specjalnych baryłkach aż do ostatecznej postaci. Ten etap może trwać od kilku do nawet kilkudziesięciu lat. Do produkcji octu balsamicznego wykorzystuje się ściśle określone, miejscowe odmiany winogron: trebbiano, lambrusco, l'occhio di gatto, spelonga czy berzemino. Skutkiem tego wymagającego procesu jest perfekcyjny ocet balsamiczny, w którego skład wchodzą: 20-70% niesfermentowanych cukrów, do 12% glicerolu odpowiadającego za gęstą konsystencję, 8% kwasu octowego, 4% kwasu winowego, jabłkowego i innych nielotnych kwasów oraz 1% etanolu.
Wartości odżywcze: kalorie – 403 kcal; białko – 17,86 g; tłuszcze – 12,13 g; węglowodany – 60,13 g
Przepis dla 1 osoby
Dieta: tradycyjna
Czas przygotowania: 5-10 minut
Grahamka z wędliną i warzywami - składniki:
- 1 grahamka
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 3 plastry (ok. 90 g) papryki czerwonej konserwowej
- ½ pomidora
- Garść rukoli
- 3 plastry szynki z indyka
- 10 g masła
Grahamka z wędliną i warzywami - sposób przygotowania:
Bułkę kroimy wzdłuż, smarujemy masłem i wykładamy wędlinę. Dodajemy pokrojone warzywa, a całość lekko skrapiamy octem balsamicznym.