Granat to owoc, którego właściwości odmładzające i lecznicze działanie były znane już w starożytnych Chinach. Te przypominające kształtem jabłka jaskrawoczerwone kule to owoce drzewa nazywanego granatowcem właściwym. Wewnątrz granatu kryją się pękające pod naciskiem i chrupiące nasionka w osłonkach, które charakteryzują się cierpko-słodkim smakiem, intensywną barwą oraz soczystością. Nasiona granatu są jadalne zarówno na surowo, jak i w postaci soku. Granat jest często składnikiem nie tylko do deserów, ale i posiłków mięsnych zarówno jako ozdoba, jak i wzbogacający smak oraz kontrastujący dodatek. 

Wartości odżywcze: kalorie – 394 kcal; białko – 21,52 g; tłuszcze – 13,77 g; węglowodany – 50,56 g

Przepis dla 1 osoby

Dieta: tradycyjna

Czas przygotowania: 25-35 minut

Sałatka z tuńczykiem i komosą - składniki:

  • 1 burak
  • ½ granatu
  • 1 marchew 
  • 1 łyżka oleju lnianego
  • Szczypta pieprzu
  • Szczypta soli
  • 60 g tuńczyka w sosie własnym 
  • 40 g komosy ryżowej 
  • 2 łyżki soku z cytryny 

Sałatka z tuńczykiem i komosą - sposób przygotowania:

Komosę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Buraka gotujemy lub pieczemy do miękkości. Do głębokiego talerza nakładamy komosę, pokrojone według upodobań warzywa, tuńczyka oraz pestki granatu. Skrapiamy olejem lnianym i sokiem z cytryny. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.