Granat to owoc, którego właściwości odmładzające i lecznicze działanie były znane już w starożytnych Chinach. Te przypominające kształtem jabłka jaskrawoczerwone kule to owoce drzewa nazywanego granatowcem właściwym. Wewnątrz granatu kryją się pękające pod naciskiem i chrupiące nasionka w osłonkach, które charakteryzują się cierpko-słodkim smakiem, intensywną barwą oraz soczystością. Nasiona granatu są jadalne zarówno na surowo, jak i w postaci soku. Granat jest często składnikiem nie tylko do deserów, ale i posiłków mięsnych zarówno jako ozdoba, jak i wzbogacający smak oraz kontrastujący dodatek.
Wartości odżywcze: kalorie – 394 kcal; białko – 21,52 g; tłuszcze – 13,77 g; węglowodany – 50,56 g
Przepis dla 1 osoby
Dieta: tradycyjna
Czas przygotowania: 25-35 minut
Sałatka z tuńczykiem i komosą - składniki:
- 1 burak
- ½ granatu
- 1 marchew
- 1 łyżka oleju lnianego
- Szczypta pieprzu
- Szczypta soli
- 60 g tuńczyka w sosie własnym
- 40 g komosy ryżowej
- 2 łyżki soku z cytryny
Sałatka z tuńczykiem i komosą - sposób przygotowania:
Komosę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Buraka gotujemy lub pieczemy do miękkości. Do głębokiego talerza nakładamy komosę, pokrojone według upodobań warzywa, tuńczyka oraz pestki granatu. Skrapiamy olejem lnianym i sokiem z cytryny. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.