Sok z cytryny często dodawany jest do dań - używamy go jako składnik sosów, dressingów czy dodatek do dań rybnych. Doskonale wzbogaca smak dań, swoją kwaśnością kontrastując z ciężkimi czy mdłymi aromatami. Można go wykorzystać jako dodatek do herbaty czy wymieszać z wodą i lodem aby podać jako orzeźwiający napój. Warto włączyć sok z cytryny do swojej diety, ponieważ wzmacnia odporność organizmu, chroni przed infekcjami i przeziębieniem, pobudza perystaltykę jelit oraz zmniejsza uczucie zmęczenia i senności. Ponadto ten cytrusowy płyn nawadnia organizm, zwiększa uczucie sytości po posiłku oraz oczywiście dostarcza wielu witamin.

Wartości odżywcze: kalorie – 400 kcal; białko – 22,63 g; tłuszcze – 13,15 g; węglowodany – 53,65 g

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegetariańska, wegańska

Czas przygotowania: 25-35 minut

Gulasz z soczewicy z pieczarkami - składniki:

  • 1 łyżka mąki pszennej typ 1850
  • 50 g soczewicy czerwonej
  • 2/3 szklanki (150 ml) bulionu warzywnego
  • ½ cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Szczypta pieprzu
  • 2 łyżeczki natki pietruszki
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 3 garście (75 g) szpinaku
  • 2 łyżki soku z cytryny 
  • 5 pieczarek

Gulasz z soczewicy z pieczarkami - sposób przygotowania:

Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzewamy oliwę i dodajemy posiekaną cebulę, czosnek, sos sojowy oraz pokrojone pieczarki. Dusimy pod przykryciem ok. 6-7 minut, aż pieczarki puszczą wodę. Dodajemy surową soczewicę oraz bulion i gotujemy kolejne 8 minut (czas gotowania zależy od rodzaju użytej soczewicy). Pod koniec dodajemy sok z cytryny oraz szpinak i dusimy aż zmięknie. W kubeczku rozrabiamy mąkę z 3-4 łyżkami bulionu i wlewamy zawartość do garnka, cały czas mieszając, by lekko zagęścić danie. Przyprawiamy do smaku pieprzem i posypujemy dużą ilością posiekanej natki.