Papryka konserwowa jest jędrna i mięsista, a dzięki specjalnej marynacie ma słodko-kwaśny posmak, który doskonale komponuje się ze smakiem ryby i chrupiącą kukurydzą. Papryka jest ważnym źródłem witamin A, E, K, które są rozpuszczalne w tłuszczach - w ich przyswojeniu pomoże obecność oleju lnianego. Papryka jest też źródłem składników mineralnych - zawiera kwas foliowy, błonnik, miedź, żelazo, magnez, potas. Spożywanie konserwowych warzyw to świetna metoda na korzystanie z najlepszych egzemplarzy zebranych w pełni sezonu, których trwałość została przedłużona, zachowując smak i wartości odżywcze.

Wartości odżywcze: kalorie – 386 kcal; białko – 21,58 g; tłuszcze – 13,31 g; węglowodany – 46,75 g

Przepis dla 1 osoby

Dieta: tradycyjna

Czas przygotowania: 20-30 minut

Sałatka makaronowa z tuńczykiem - składniki:

  • 40 g makaronu pełnoziarnistego, świderki
  • ½ ogórka
  • 1 łyżka oleju lnianego
  • 90 g papryki czerwonej konserwowej
  • Szczypta pieprzu
  • 60 g tuńczyka w sosie własnym
  • 50 g kukurydzy konserwowej

Sałatka makaronowa z tuńczykiem - sposób przygotowania:

Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy i studzimy. Paprykę wyławiamy z zalewy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w kostkę, ogórka kroimy w półksiężyce. W miseczce mieszamy warzywa z ugotowanym makaronem i tuńczykiem. Skrapiamy olejem lnianym i przyprawiamy pieprzem.