Papryka konserwowa jest jędrna i mięsista, a dzięki specjalnej marynacie ma słodko-kwaśny posmak, który doskonale komponuje się ze smakiem ryby i chrupiącą kukurydzą. Papryka jest ważnym źródłem witamin A, E, K, które są rozpuszczalne w tłuszczach - w ich przyswojeniu pomoże obecność oleju lnianego. Papryka jest też źródłem składników mineralnych - zawiera kwas foliowy, błonnik, miedź, żelazo, magnez, potas. Spożywanie konserwowych warzyw to świetna metoda na korzystanie z najlepszych egzemplarzy zebranych w pełni sezonu, których trwałość została przedłużona, zachowując smak i wartości odżywcze.
Wartości odżywcze: kalorie – 386 kcal; białko – 21,58 g; tłuszcze – 13,31 g; węglowodany – 46,75 g
Przepis dla 1 osoby
Dieta: tradycyjna
Czas przygotowania: 20-30 minut
Sałatka makaronowa z tuńczykiem - składniki:
- 40 g makaronu pełnoziarnistego, świderki
- ½ ogórka
- 1 łyżka oleju lnianego
- 90 g papryki czerwonej konserwowej
- Szczypta pieprzu
- 60 g tuńczyka w sosie własnym
- 50 g kukurydzy konserwowej
Sałatka makaronowa z tuńczykiem - sposób przygotowania:
Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy i studzimy. Paprykę wyławiamy z zalewy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w kostkę, ogórka kroimy w półksiężyce. W miseczce mieszamy warzywa z ugotowanym makaronem i tuńczykiem. Skrapiamy olejem lnianym i przyprawiamy pieprzem.