Zioła prowansalskie to mieszanka ziół, której nazwa nawiązuje do regionu w południowo-wschodniej Francji, jednak przyprawa ta używana jest na całym świecie, również w Polsce. Wybornie pasują do mięs, ryb, sałatek czy zup, doskonale podkreślając i wydobywając smaki zarówno tradycyjnych, jak i eksperymentalnych potraw. Zioła prowansalskie z powodzeniem wzbogacą zarówno twaróg czy jaja, jak i grillowanego kurczaka, pieczeń ze schabu czy wołowe mielone. W ich składzie znajdziemy gorzkawy tymianek i cząber, wyraźne oregano, świeży majeranek i bazylię oraz rozmaryn nadający sosnowy aromat.

Wartości odżywcze: kalorie – 401 kcal; białko – 32,31 g; tłuszcze – 16,79 g; węglowodany – 32,76 g

Przepis dla 1 osoby

Dieta: tradycyjna

Czas przygotowania: 25-35 minut

Kurczak w stylu włoskim - składniki:

  • 70 g mięsa z piersi kurczaka
  • Kilka listków świeżej bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 pomidor
  • Szczypta pieprzu
  • Szczypta soli
  • ½ kulki sera mozzarella light
  • 30 g kaszy bulgur
  • Szczypta ziół prowansalskich 

Kurczak w stylu włoskim - sposób przygotowania:

Mięso myjemy, lekko rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Skrapiamy oliwą, dodajemy pokrojonego w plastry pomidora i plasterki mozzarelli. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 °C przez 20 minut. W tym czasie gotujemy kaszę według instrukcji na opakowaniu.