Zioła prowansalskie to mieszanka ziół, której nazwa nawiązuje do regionu w południowo-wschodniej Francji, jednak przyprawa ta używana jest na całym świecie, również w Polsce. Wybornie pasują do mięs, ryb, sałatek czy zup, doskonale podkreślając i wydobywając smaki zarówno tradycyjnych, jak i eksperymentalnych potraw. Zioła prowansalskie z powodzeniem wzbogacą zarówno twaróg czy jaja, jak i grillowanego kurczaka, pieczeń ze schabu czy wołowe mielone. W ich składzie znajdziemy gorzkawy tymianek i cząber, wyraźne oregano, świeży majeranek i bazylię oraz rozmaryn nadający sosnowy aromat.
Wartości odżywcze: kalorie – 401 kcal; białko – 32,31 g; tłuszcze – 16,79 g; węglowodany – 32,76 g
Przepis dla 1 osoby
Dieta: tradycyjna
Czas przygotowania: 25-35 minut
Kurczak w stylu włoskim - składniki:
- 70 g mięsa z piersi kurczaka
- Kilka listków świeżej bazylii
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 pomidor
- Szczypta pieprzu
- Szczypta soli
- ½ kulki sera mozzarella light
- 30 g kaszy bulgur
- Szczypta ziół prowansalskich
Kurczak w stylu włoskim - sposób przygotowania:
Mięso myjemy, lekko rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Skrapiamy oliwą, dodajemy pokrojonego w plastry pomidora i plasterki mozzarelli. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 °C przez 20 minut. W tym czasie gotujemy kaszę według instrukcji na opakowaniu.