Olej lniany to produkt, który cenią ci dbający o swoje samopoczucie i zdrowie oraz ci, którzy szczególnie przywiązują wagę do dobrej kondycji skóry, paznokci czy włosów. Olej lniany jest tłoczony na zimno, co zapewnia najwyższą jakość wyrobu. Jest świetnym dodatkiem kulinarnym, stanowiąc uzupełnienie wielu potraw, a ponadto można go używać jako element naturalnej pielęgnacji. Olej lniany zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3 i kwasy tłuszczowe omega 6, które muszą być dostarczane z pożywieniem. Najbardziej wartościowy olej ma taki sam skład biochemiczny jak nasiona lnu, z których został wytłoczony w temperaturze poniżej 40 stopni Celsjusza – taki olej zwany jest dziewiczym.

Wartości odżywcze: kalorie – 411 kcal; białko – 20,07 g; tłuszcze – 16,06 g; węglowodany – 52,69 g

Przepis dla 1 osoby

Dieta: tradycyjna

Czas przygotowania: 20-35 minut

Sałatka z łososiem i fasolką szparagową - składniki:

  • 150 g mrożonej fasolki szparagowej
  • 1 łyżka oleju lnianego
  • Szczypta pieprzu
  • Garść rukoli
  • 4 rzodkiewki
  • Szczypta soli
  • 2 kromki chleba pełnoziarnistego
  • 50 g wędzonego łososia
  • 2 łyżki soku z cytryny

Sałatka z łososiem i fasolką szparagową - sposób przygotowania:

Fasolkę gotujemy al dente. Rzodkiewki kroimy w plasterki. W miseczce mieszamy rukolę, pokrojone warzywa oraz łososia. Przyprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i skrapiamy łyżką oleju lnianego. Podajemy z pieczywem pełnoziarnistym.