Wegetariańska lazania to doskonały pomysł na sycący obiad we włoskim stylu. Słodkie warzywa - marchew i pomidory z puszki - łączą się tu z odżywczymi strączkami i aromatycznymi przyprawami: czosnkiem, cebulą, papryką wędzoną i pieprzem, a wszystko ułożone jest warstwowo między cienkimi płatami miękkiego makaronu. Dzięki użyciu mozzarelli w wersji light nie tracimy na walorze smakowym, a jednocześnie redukujemy liczbę kalorii, dzięki czemu to danie jest doskonałe dla osób na diecie. Soczewica dostarcza cennego błonnika, który pozwala na długo pozbyć się uczucia głodu.

Wartości odżywcze: kalorie – 560 kcal; białko – 36,86 g; tłuszcze – 9,03 g; węglowodany – 90,61 g

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegetariańska

Czas przygotowania: 50-60 minut

Mini lasagne z soczewicą - składniki:

  • 60 g soczewicy czerwonej 
  • ½ cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 płaty makaronu lasagne
  • 2 marchewki
  • 200 ml pomidorów w puszce 
  • Szczypta pieprzu
  • ½ kulki sera mozzarella light
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 

Mini lasagne z soczewicą - sposób przygotowania:

Na patelni dusimy pomidory z puszki, posiekaną cebulę, czosnek oraz startą marchewkę. Dodajemy soczewicę i w razie potrzeby około 50 ml wody. Dodajemy przyprawy. Gotujemy, aż soczewica się ugotuje (najlepiej wybrać czerwoną soczewicę, której czas gotowania jest najkrótszy). W niedużym naczyniu żaroodpornym na spód wykładamy 1 płat makaronu, część sosu z soczewicą i 1/4 mozzarelli. Robimy drugą taką samą warstwę. Danie wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temp. 180 °C.