Płatki drożdżowe z wyglądu przypominają żółtą tartą bułkę, nadają potrawom serowo-orzechowy posmak i nazywane są wegańskim parmezanem. Początkowo stosowane były głównie przez wegan, obecnie stają się coraz popularniejsze. Płatki drożdżowe są aromatyczną alternatywą dla produktów odzwierzęcych używanych do przygotowywania posiłków. Świetnie sprawdzą się stosowane zarówno dla wzbogacenia smaku, jak i jako suplement dostarczający białka i witaminy. Te nieaktywne drożdże nie mają właściwości, które pozwalałyby im na uczestniczenie w procesie fermentacji. Są również źródłem błonnika.

Wartości odżywcze: kalorie – 400 kcal; białko – 24,58 g; tłuszcze – 11,67 g; węglowodany – 54,55 g

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegetariańska, wegańska

Czas przygotowania: 35-45 minut

Kotlecik z czerwonej soczewicy - składniki:

  • 60 g soczewicy czerwonej
  • 2 łyżeczki natki pietruszki
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 2 łyżki płatków drożdżowych

Kotlecik z czerwonej soczewicy - sposób przygotowania:

Soczewicę gotujemy, aż się lekko rozgotuje. Odcedzamy i zostawiamy do przestudzenia. Jak ostygnie, dodajemy zmielone siemię lniane oraz przyprawy i posiekaną natkę. Formujemy kotlet i pieczemy go w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 10-12 minut. W połowie czasu przekładamy na drugą stronę.

Surówka z kiszonej kapusty - składniki:

  • 100 g kapusty kiszonej
  • 2 nieduże marchewki
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek 
  • szczypta pieprzu

Surówka z kiszonej kapusty - sposób przygotowania:

Kapustę kiszoną szatkujemy i łączymy ze startą na grubych oczkach marchewką oraz łyżeczką oliwy. Doprawiamy pieprzem do smaku.