Kasza bulgur wytwarzana jest z pszenicy durum uznawanej za najbardziej wartościową odmianę pszenicy. Pozyskane ziarna są wstępnie osuszane, a później gniecione. W zależności od stopnia zgniecenia otrzymuje się kaszę drobnoziarnistą, średnioziarnistą lub gruboziarnistą, a poszczególne rodzaje bulguru mają nieco inne zastosowanie w kuchni. Kasza bulgur drobnoziarnista jest najczęściej wykorzystywana do przygotowywania sałatek, zup czy faszerowania warzyw, natomiast średnioziarnistej i gruboziarnistej używa się m.in. do przyrządzania popularnej bliskowschodniej potrawy zwanej pilawem. Kasza bulgur słynie z bogactwa cennych składników odżywczych, czym wyróżnia się na tle innych kasz, np. manny czy kuskusu. Usprawnia ona pracę układu sercowo-naczyniowego i układu pokarmowego, pomaga niwelować skutki stresu, a do diety bez obaw mogą ją włączyć diabetycy.
Wartości odżywcze: kalorie – 391 kcal; białko – 22,41 g; tłuszcze – 12,24 g; węglowodany – 55,91 g
Przepis dla 1 osoby
Dieta: wegetariańska
Czas przygotowania: 30-45 minut
Bakłażan duszony w pomidorach z mozzarellą - składniki:
- 1/2 bakłażana
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 200 ml pomidorów w puszce
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- szczypta pieprzu
- szczypta soli
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1/2 kulki sera mozzarella light
- 30 g kaszy bulgur
Bakłażan duszony w pomidorach z mozzarellą - sposób przygotowania:
Bakłażana myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Solimy i odkładamy na bok. Nie pomijajmy tego kroku, dzięki temu bakłażan nie będzie gorzki.
W tym czasie na oliwie szklimy cebulkę oraz czosnek. Dodajemy opłukanego z nadmiaru soli bakłażana, smażymy 3-5 minut. Zalewamy pomidorami i dusimy pod przykryciem 15 minut. W razie potrzeby podlewamy wodą.
Po tym czasie doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Dodajemy porwaną w rękach mozzarellę. Podajemy z ugotowaną kaszą bulgur.