Szczypiorek ma pikantny smak podobny do liści cebuli. Używany jest zwykle jako przyprawa, ale także  w celach ozdobnych - często dekoruje się nim nawet najprostsze poprawy, dodając im świeżości zielonym akcentem. Jest to roślina zimotrwała oraz wieloletnia z rodziny czosnkowatych. Szczypiorek to bogate źródło witamin i składników mineralnych, a co więcej -  wspomaga on funkcjonowanie procesu trawienia oraz poprawia perystaltykę jelit, ułatwiając trawienie i zapobiegając zaparciom. Szczypiorek nadaje daniom wyjątkowy smak, wnosząc do diety porcję błonnika, składników mineralnych oraz witamin, które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Wartości odżywcze: kalorie – 413 kcal; białko – 19,74 g; tłuszcze – 18,4 g; węglowodany – 46,52 g

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegetariańska

Czas przygotowania: 15-25 minut

Kanapki z pastą jajeczną - składniki:

  • 2 jaja kurze
  • 2 łyżki szczypiorku
  • 10 g majonezu
  • 1 pomidor 
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli
  • 2 kromki chleba pełnoziarnistego

Kanapki z pastą jajeczną - sposób przygotowania:

Jajka gotujemy na twardo. Obieramy, przekładamy do miseczki i rozgniatamy widelcem. Dodajemy majonez, sól, pieprz i posiekany szczypiorek. Mieszamy. Pieczywo smarujemy pastą. Podajemy z pokrojonym pomidorem.