Szczypiorek ma pikantny smak podobny do liści cebuli. Używany jest zwykle jako przyprawa, ale także w celach ozdobnych - często dekoruje się nim nawet najprostsze poprawy, dodając im świeżości zielonym akcentem. Jest to roślina zimotrwała oraz wieloletnia z rodziny czosnkowatych. Szczypiorek to bogate źródło witamin i składników mineralnych, a co więcej - wspomaga on funkcjonowanie procesu trawienia oraz poprawia perystaltykę jelit, ułatwiając trawienie i zapobiegając zaparciom. Szczypiorek nadaje daniom wyjątkowy smak, wnosząc do diety porcję błonnika, składników mineralnych oraz witamin, które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
Wartości odżywcze: kalorie – 413 kcal; białko – 19,74 g; tłuszcze – 18,4 g; węglowodany – 46,52 g
Przepis dla 1 osoby
Dieta: wegetariańska
Czas przygotowania: 15-25 minut
Kanapki z pastą jajeczną - składniki:
- 2 jaja kurze
- 2 łyżki szczypiorku
- 10 g majonezu
- 1 pomidor
- szczypta pieprzu
- szczypta soli
- 2 kromki chleba pełnoziarnistego
Kanapki z pastą jajeczną - sposób przygotowania:
Jajka gotujemy na twardo. Obieramy, przekładamy do miseczki i rozgniatamy widelcem. Dodajemy majonez, sól, pieprz i posiekany szczypiorek. Mieszamy. Pieczywo smarujemy pastą. Podajemy z pokrojonym pomidorem.