Bakłażan, znany również jako oberżyna lub gruszka miłości, to wdzięczny produkt pełen witamin i minerałów. Trzeba jednak wiedzieć, jak go przyrządzić, tak aby wyciągnąć z niego pełnię potencjału. Z botanicznego punktu widzenia bakłażan (podobnie jak pomidor!) nie jest warzywem, ale owocem - jagodą. Uznawany jest za afrodyzjak ze względu na obecność argininy - aminokwasu polepszającego ukrwienie narządów płciowych. Należy pamiętać, że nie można spożywać bakłażana na surowo ze względu na znajdującą się w jego składzie toksyczną solaninę.
Wartości odżywcze: kalorie – 398 kcal; białko – 19,27 g; tłuszcze – 16,54 g; węglowodany – 49,19 g
Przepis dla 1 osoby
Dieta: wegetariańska, wegańska
Czas przygotowania: 45-55 minut
Bakłażan faszerowany soczewicą - składniki:
- 50 g soczewicy czerwonej
- 1/2 bakłażana
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka (20 g) tahini
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki natki pietruszki
- szczypta pieprzu
- szczypta soli
- 2 łyżki soku z cytryny
Bakłażan faszerowany soczewicą - sposób przygotowania:
Połówkę bakłażana solimy i odstawiamy na kilka minut, aż puści wodę. Nie pomijajmy tego kroku, inaczej warzywo będzie gorzkie. Ścieramy płyn, bakłażana kładziemy na blaszce do pieczenia spodem do dołu i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 20 minut. W tym czasie soczewicę gotujemy do miękkości. Odlewamy wodę z gotowania.
Z piekarnika wyjmujemy upieczonego bakłażana i widelcem wyjmujemy miąższ, tak by nieduża ilość została w skórce i żeby nie rozerwać warzywa. Na patelni lub w garnku po gotowaniu strączków rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekaną cebulę, czosnek, miąższ z bakłażana i soczewicę. Doprawiamy solą i pieprzem. Farsz przekładamy do wydrążonego wcześniej bakłażana.
Tahini mieszamy z sokiem z cytryny i łyżką wody, aż powstanie sos. Wylewamy go na nasze danie bezpośrednio przed podaniem. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.