Czy majonez jest zdrowy? Ten gęsty, kremowy sos będący dodatkiem do wielu dań, sałatek, jajek (szczególnie w okresie świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocy) i stosowany jako urozmaicenie kanapek nie ma zbyt dobrej reputacji - kojarzony jest jako kaloryczny, tłusty i ciężki. Jednak jedzenie majonezu - oczywiście w odpowiednich ilościach, z umiarem - może przynieść kilka nieoczywistych korzyści zdrowotnych. Zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 sprawia, że majonez pozytywnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy, zapobiegając zawałom oraz stabilizując rytm serca.

Wartości odżywcze: kalorie – 376 kcal; białko – 19,6 g; tłuszcze – 15,11 g; węglowodany – 41,36 g

Przepis dla 1 osoby

Dieta: tradycyjna

Czas przygotowania: 15-20 minut

Bajgiel z wędzonym kurczakiem - składniki:

  • 70 g wędzonego kurczaka (zamiennie tyle samo wędliny)
  • łyżeczka majonezu
  • 1 marchew
  • 1/4 ogórka
  • garść ulubionych kiełków np. lucerny
  • 1 bajgiel wieloziarnisty

Bajgiel z wędzonym kurczakiem - sposób przygotowania:

Bajgiel kroimy wzdłuż, podpiekamy na suchej patelni. Dolną część lekko smarujemy majonezem, dodajemy pokrojonego lub porwanego w dłoniach kurczaka, plasterki ogórka, wstążki z marchewki oraz kiełki. Nakładamy górną część.