Czy majonez jest zdrowy? Ten gęsty, kremowy sos będący dodatkiem do wielu dań, sałatek, jajek (szczególnie w okresie świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocy) i stosowany jako urozmaicenie kanapek nie ma zbyt dobrej reputacji - kojarzony jest jako kaloryczny, tłusty i ciężki. Jednak jedzenie majonezu - oczywiście w odpowiednich ilościach, z umiarem - może przynieść kilka nieoczywistych korzyści zdrowotnych. Zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 sprawia, że majonez pozytywnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy, zapobiegając zawałom oraz stabilizując rytm serca.
Wartości odżywcze: kalorie – 376 kcal; białko – 19,6 g; tłuszcze – 15,11 g; węglowodany – 41,36 g
Przepis dla 1 osoby
Dieta: tradycyjna
Czas przygotowania: 15-20 minut
Bajgiel z wędzonym kurczakiem - składniki:
- 70 g wędzonego kurczaka (zamiennie tyle samo wędliny)
- łyżeczka majonezu
- 1 marchew
- 1/4 ogórka
- garść ulubionych kiełków np. lucerny
- 1 bajgiel wieloziarnisty
Bajgiel z wędzonym kurczakiem - sposób przygotowania:
Bajgiel kroimy wzdłuż, podpiekamy na suchej patelni. Dolną część lekko smarujemy majonezem, dodajemy pokrojonego lub porwanego w dłoniach kurczaka, plasterki ogórka, wstążki z marchewki oraz kiełki. Nakładamy górną część.