Mozzarella to ser podpuszczkowy pochodzący południowych z Włoch. Ma ona delikatny, mleczny smak oraz miękką, a jednocześnie ciągnącą się konsystencję, co sprawia, że znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Mozzarella wytwarzana jest z mleka bawolego z wykorzystaniem metody pasta filata, polegającej na rozciąganiu i ugniataniu świeżego twarogu w celu uzyskania włóknistej struktury. Oryginalnie produkowana była z mleka owczego, a po jej przywędrowaniu do Europy zaczęto wykorzystywać również mleko krowie.

Oryginalny ser mozzarella, mozzarella di bufala campana, pochodzący z obszaru Kampania, produkowany z wykorzystaniem tradycyjnych receptur, został wpisany na listę produktów o Chronionej Nazwie Pochodzenia.

Wartości odżywcze: kalorie – 458 kcal; białko – 22,89 g; tłuszcze – 15,8 g; węglowodany – 60,53 g

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegetariańska

Czas przygotowania: 15-20 minut

Grzanki czosnkowe z mozzarellą - składniki:

  • 1 grahamka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pomidor 
  • garść rukoli
  • ½ kulki sera mozzarella light
  • 10 g masła

Grzanki czosnkowe z mozzarellą - sposób przygotowania:

Bułkę kroimy w poprzek na plastry i podpiekamy na suchej patelni lub w piekarniku. Masło mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Smarujemy grzanki, wykładamy plasterki mozzarelli oraz pomidora. Zapiekamy 5 minut w piekarniku rozgrzanym do 180º C. Posypujemy rukolą.