Mozzarella to ser podpuszczkowy pochodzący południowych z Włoch. Ma ona delikatny, mleczny smak oraz miękką, a jednocześnie ciągnącą się konsystencję, co sprawia, że znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Mozzarella wytwarzana jest z mleka bawolego z wykorzystaniem metody pasta filata, polegającej na rozciąganiu i ugniataniu świeżego twarogu w celu uzyskania włóknistej struktury. Oryginalnie produkowana była z mleka owczego, a po jej przywędrowaniu do Europy zaczęto wykorzystywać również mleko krowie.
Oryginalny ser mozzarella, mozzarella di bufala campana, pochodzący z obszaru Kampania, produkowany z wykorzystaniem tradycyjnych receptur, został wpisany na listę produktów o Chronionej Nazwie Pochodzenia.
Wartości odżywcze: kalorie – 458 kcal; białko – 22,89 g; tłuszcze – 15,8 g; węglowodany – 60,53 g
Przepis dla 1 osoby
Dieta: wegetariańska
Czas przygotowania: 15-20 minut
Grzanki czosnkowe z mozzarellą - składniki:
- 1 grahamka
- 1 ząbek czosnku
- 1 pomidor
- garść rukoli
- ½ kulki sera mozzarella light
- 10 g masła
Grzanki czosnkowe z mozzarellą - sposób przygotowania:
Bułkę kroimy w poprzek na plastry i podpiekamy na suchej patelni lub w piekarniku. Masło mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Smarujemy grzanki, wykładamy plasterki mozzarelli oraz pomidora. Zapiekamy 5 minut w piekarniku rozgrzanym do 180º C. Posypujemy rukolą.