Niezwykle pyszna, gęsta, sycąca i rozgrzewająca - taka właśnie jest ta zupa na warzywnym bulionie wzbogacona aromatycznymi przyprawami: czosnkiem, cebulą, natką pietruszki i papryką chili. To doskonała propozycja na jesienne i zimowe obiady, warto od razu przygotować kilka porcji na zapas. W garnku miesza się słodki smak kukurydzy, ziemista czerwona fasola, słodkie i soczyste pomidory w puszce oraz wołowe mięso mielone. Skomponowane w niej składniki zdecydowanie tworzą meksykański miks, który wzbogaci jadłospis o strączki i porcję białka. Do tej zupy można dodać kmin rzymski, marchewkę, oregano, ziemniaki, kolendrę czy korzeń pietruszki zależnie od preferencji, aby wzbogacić smak dania. 

Wartości odżywcze: kalorie – 453 kcal; białko – 27,5 g; tłuszcze – 15,8 g; węglowodany – 54,35 g

Przepis dla 1 osoby

Dieta: tradycyjna

Czas przygotowania: 35-50 minut

Zupa gulaszowa z fasolą - składniki:

  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • ½ cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki natki pietruszki
  • 200 ml pomidorów w puszce 
  • 1/2 łyżeczki papryki chili w proszku
  • Szczypta pieprzu
  • Szczypta soli
  • 60 g mielonej wołowiny
  • 30 g kukurydzy konserwowej
  • 110 g fasoli konserwowej

Zupa gulaszowa z fasolą - sposób przygotowania:

W garnku rozgrzewamy oliwę. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę. Podsmażamy na oliwie. Doprawiamy papryką i mieszamy. Dodajemy fasolę, kukurydzę, pomidory z puszki, bulion, mięso mielone i dokładnie mieszamy. Przykrywamy garnek i gotujemy przez 15-20 minut od momentu wrzenia. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotową zupę posypujemy posiekaną natką pietruszki.