Oliwki to bardzo popularne... owoce, choć ich pikantno-gorzkawy smak niekoniecznie wskazuje na to, że należą do tej rodziny. Wiele mówi się o dobroczynnym działaniu oliwy, która przecież z oliwek jest produkowana - mają one więc te same właściwości. Oliwki wpływają korzystnie na układ sercowo-naczyniowy, hamując utlenianie cholesterolu, a zawarty w nich zdrowy, jednonienasycony tłuszcz zmniejsza ryzyko miażdżycy. Ten sam tłuszcz może wspierać proces utraty wagi, ponieważ przekornie powoduje rozkład tłuszczów w komórkach tłuszczowych. Dodatkowo oliwki są cenione przez tych dbających o urodę - zawarta w nich witamina E i prowitamina A sprawiają, że niczym naturalny kosmetyk oliwki odżywiają i nawilżają nasze ciało.

Wartości odżywcze: kalorie – 451 kcal; białko – 24,3 g; tłuszcze – 17,98 g; węglowodany – 48,53 g

Przepis dla 1 osoby

Dieta: tradycyjna

Czas przygotowania: 10-15 minut

Ciabatta z szynką i mozzarellą - składniki:

  • 1 ciabatta 
  • 10 g majonezu
  • 1 łyżka czarnych oliwek 
  • Garść rukoli
  • ½ kulki mozzarelli light
  • 2 plastry szynki z indyka

Ciabatta z szynką i mozzarellą - sposób przygotowania:

Bułkę kroimy wzdłuż, smarujemy majonezem. Wykładamy plasterki szynki oraz sera. Dodajemy pokrojone oliwki oraz rukolę.