Oliwki to bardzo popularne... owoce, choć ich pikantno-gorzkawy smak niekoniecznie wskazuje na to, że należą do tej rodziny. Wiele mówi się o dobroczynnym działaniu oliwy, która przecież z oliwek jest produkowana - mają one więc te same właściwości. Oliwki wpływają korzystnie na układ sercowo-naczyniowy, hamując utlenianie cholesterolu, a zawarty w nich zdrowy, jednonienasycony tłuszcz zmniejsza ryzyko miażdżycy. Ten sam tłuszcz może wspierać proces utraty wagi, ponieważ przekornie powoduje rozkład tłuszczów w komórkach tłuszczowych. Dodatkowo oliwki są cenione przez tych dbających o urodę - zawarta w nich witamina E i prowitamina A sprawiają, że niczym naturalny kosmetyk oliwki odżywiają i nawilżają nasze ciało.
Wartości odżywcze: kalorie – 451 kcal; białko – 24,3 g; tłuszcze – 17,98 g; węglowodany – 48,53 g
Przepis dla 1 osoby
Dieta: tradycyjna
Czas przygotowania: 10-15 minut
Ciabatta z szynką i mozzarellą - składniki:
- 1 ciabatta
- 10 g majonezu
- 1 łyżka czarnych oliwek
- Garść rukoli
- ½ kulki mozzarelli light
- 2 plastry szynki z indyka
Ciabatta z szynką i mozzarellą - sposób przygotowania:
Bułkę kroimy wzdłuż, smarujemy majonezem. Wykładamy plasterki szynki oraz sera. Dodajemy pokrojone oliwki oraz rukolę.