Ziemniak to najpopularniejsza roślina bulwowa na świecie. Możemy go przygotować na niezliczoną liczbę sposobów - ugotować w całości lub kawałkach, usmażyć w formie frytek, upiec w piekarniku, zrobić placki ziemniaczane, użyć w zapiekance, potraktować go jako dodatek do posiłku lub główny jego składnik. Ziemniaki są bardzo objętościowym produktem, co oznacza, że zapewniają uczucie sytości na długi czas po zjedzeniu. Dostarczają też wielu witamin - A, C, E, K, witaminy z grupy B: B1, B2, B3, B6, a ponadto są źródłem minerałów takich jak żelazo, potas, sód, miedź, mangan, wapń, magnez, cynk czy selen. Doskonale sprawdzają się na diecie redukcyjnej. Ziemniaki zawierają aminokwasy egzogenne odpowiedzialne między innymi za produkcję hormonów, poprawną przemianę materii i prawidłowe działanie układu nerwowego, których człowiek nie jest w stanie wytworzyć w swoim organizmie i muszą być dostarczane z pożywieniem.

Wartości odżywcze: kalorie – 392 kcal; białko – 20,15 g; tłuszcze – 13,63 g; węglowodany – 51,58 g

Przepis dla 1 osoby

Dieta: tradycyjna

Czas przygotowania: 35-45 minut

Wołowina duszona z ziemniakami i surówką z kapusty - składniki:

  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g kapusty kiszonej
  • 1 łyżeczka oleju lnianego
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • Szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • Szczypta soli
  • 70 g polędwicy wołowej
  • 2 ziemniaki

Wołowina duszona z ziemniakami i surówką z kapusty - sposób przygotowania:

Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w paski. Na patelni lub w niedużym garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy mięso, czosnek i przyprawy oraz zioła. Podlewamy około 50 ml wody i dusimy pod przykryciem. W tym czasie ziemniaki gotujemy do miękkości. Kapustę odciskamy z zalewy, kroimy i skrapiamy olejem lnianym. Gotowe mięso przekładamy na talerz. Dodajemy ziemniaki i surówkę.