Club sandwich, czyli kanapka klubowa, to obok BLT (bekon, sałata, pomidor) jedna z najpopularniejszych kanapek za oceanem. Powstała pod koniec XIX wieku w Nowym Jorku i zaistniała na salonach jako szybka, a przy tym smaczna przekąska, którą można łatwo zjeść podczas gier hazardowych. Podobno pierwszy raz podano ją w Union Club – ekskluzywnym klubie nowojorskiej socjety lub w Saratoga Club, w którym istniało prestiżowe kasyno. 

W tradycyjnym wydaniu kanapki klubowej znajdziemy chrupiący bekon, szynkę z indyka, żółty ser, sałatę i pomidora, a ponadto sosy: majonez i musztardę. Te proste, świeże składniki razem tworzą pyszną kompozycję skrytą w kromkach przypieczonego pieczywa.

Wartości odżywcze: kalorie – 453 kcal; białko – 22,33 g; tłuszcze – 17,02 g; węglowodany – 53,66 g

Przepis dla 1 osoby

Dieta: tradycyjna

Czas przygotowania: 10-15 minut

Club sandwich - składniki:

  • 1 jajo kurze
  • 1 ciabatta
  • ¼ ogórka
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • Szczypta pieprzu
  • 3 plastry szynki z indyka
  • 10 g masła
  • Garść ulubionych kiełków, np. lucerny

Club sandwich - sposób przygotowania:

Jajko gotujemy na twardo. Obieramy i kroimy w plasterki. Bułkę kroimy wzdłuż. Dolną część smarujemy masłem, wykładamy wędlinę oraz jajko, plasterki ogórka i kiełki. Nakładamy górną część. Podajemy z pomidorkami.