Club sandwich, czyli kanapka klubowa, to obok BLT (bekon, sałata, pomidor) jedna z najpopularniejszych kanapek za oceanem. Powstała pod koniec XIX wieku w Nowym Jorku i zaistniała na salonach jako szybka, a przy tym smaczna przekąska, którą można łatwo zjeść podczas gier hazardowych. Podobno pierwszy raz podano ją w Union Club – ekskluzywnym klubie nowojorskiej socjety lub w Saratoga Club, w którym istniało prestiżowe kasyno.
W tradycyjnym wydaniu kanapki klubowej znajdziemy chrupiący bekon, szynkę z indyka, żółty ser, sałatę i pomidora, a ponadto sosy: majonez i musztardę. Te proste, świeże składniki razem tworzą pyszną kompozycję skrytą w kromkach przypieczonego pieczywa.
Wartości odżywcze: kalorie – 453 kcal; białko – 22,33 g; tłuszcze – 17,02 g; węglowodany – 53,66 g
Przepis dla 1 osoby
Dieta: tradycyjna
Czas przygotowania: 10-15 minut
Club sandwich - składniki:
- 1 jajo kurze
- 1 ciabatta
- ¼ ogórka
- 100 g pomidorków koktajlowych
- Szczypta pieprzu
- 3 plastry szynki z indyka
- 10 g masła
- Garść ulubionych kiełków, np. lucerny
Club sandwich - sposób przygotowania:
Jajko gotujemy na twardo. Obieramy i kroimy w plasterki. Bułkę kroimy wzdłuż. Dolną część smarujemy masłem, wykładamy wędlinę oraz jajko, plasterki ogórka i kiełki. Nakładamy górną część. Podajemy z pomidorkami.