W okresie średniowiecza najpopularniejsze gatunki marchwi bywały białe, fioletowe i żółte. Pomarańczowa marchew, dziś najpopularniejsza, pojawiła się stosunkowo późno. To smaczne i pożywne warzywo jest źródłem wielu witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. W marchwi znajdziemy karotenoidy - przeciwutleniacze, które są jednocześnie barwnikami nadającymi marchewce jej charakterystyczny pomarańczowy kolor. Marchew jest źródłem wielu rodzajów karotenoidów takich jak luteina, zeaksantyna, likopen, alfa-karoten oraz beta-karoten (prowitamina A). W ludzkim organizmie prowitamina A przekształcana jest w witaminę A, która odpowiada między innymi za dobry wzrok.

Wartości odżywcze: kalorie – 451 kcal; białko – 12,54 g; tłuszcze – 19,1 g; węglowodany – 62,84 g

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegetariańska, wegańska

Czas przygotowania: 30-40 minut

Krem marchewkowy z pieczoną ciecierzycą - składniki:

Zupa krem z marchewki - składniki:

  • ¾ szklanki bulionu warzywnego
  • Kawałek korzenia imbiru
  • 3 marchewki
  • 50 ml mleczka kokosowego
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek 
  • 1/2 papryczki chili
  • 2 łyżeczki natki pietruszki
  • 1 ziemniak
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Zupa krem z marchewki - sposób przygotowania:

Marchew oraz ziemniaka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy starty imbir oraz posiekaną papryczkę chili. Po 2-3 minutach dodajemy bulion warzywny lub ok. 200 ml wody i łyżeczkę bulionu ze słoiczka. 

Dodajemy warzywa i gotujemy pod przykryciem, aż zmiękną. Zdejmujemy z palnika i blendujemy na gładki krem. Dodajemy mleczko kokosowe oraz sok z cytryny, dokładnie mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Pieczona ciecierzyca - składniki:

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 3/4 łyżeczki papryki w proszku 
  • Szczypta soli
  • 100 g ciecierzycy z puszki

Pieczona ciecierzyca - sposób przygotowania:

Ciecierzycę płuczemy z zalewy, przekładamy do miseczki, skrapiamy oliwą i mieszamy z przyprawami. Pieczemy ją w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 15-20 minut, aż będzie chrupiąca. Upieczoną ciecierzycą posypujemy zupę.